Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obete holokaustu vo Varíne pripomína pamätná tabuľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoluorganizátorom podujatia Spomínanie budúcnosti bola Židovská náboženská obec Žilina a biskupský úrad v Žiline.

Varín 2. októbra (TASR) - Obete holokaustu vo Varíne (okres Žilina) od nedele pripomína pamätná tabuľa. Osadili ju na jednom zo súkromných domov v obci počas spomienkovej tryzny na pamiatku obetí holokaustu z Varína a okolia. TASR o tom informoval hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Podujatie pod názvom Spomínanie budúcnosti (pietna tryzna – 80. výročie deportácie varínskych Židov) nadväzuje na historicky prvú spomienkovú varínsku tryznu z roku 2013. "Hlavnou náplňou nášho združenia je splatiť morálny dlh varínskym spoluobčanom, ktorí boli v roku 1942 násilne odvlečení z obce a mnohí zavraždení v koncentračných táboroch. Spomienkový akt vo forme ekumenického ospravedlnenia je len symbolickým vzdaním úcty všetkým obetiam deportácií na Slovensku," uviedol predseda občianskeho združenia Zabudnutý Varín (Maceva Varna) Jaroslav Buchta.

"Organizátori chceli podľa neho tiež poukázať na fakt, že historické udalosti sú stále živým odkazom pre nastávajúce generácie, aj v súvislosti s dnešnými časmi. "Hrozba nenávisti a rozkoly v spoločnosti sú tenkým ľadom na prepuknutie iných foriem násilia," dodal.

Spoluorganizátorom podujatia Spomínanie budúcnosti bola Židovská náboženská obec Žilina a biskupský úrad v Žiline. Finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.