Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnova hrobky rodiny Plachých v Krupine sa blíži ku koncu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Jozef Poliak

Na budúci rok plánuje mesto pokračovať v úprave interiéru, čím sa hrobka blíži k posledným etapám obnovy.

Krupina 3. februára (TASR) - Mesto Krupina ukončilo v uplynulom období siedmu etapu obnovy národnej kultúrnej pamiatky hrobky rodiny Plachých. Túto fázu projektu v celkovej sume 15.180 eur podporilo Ministerstvo kultúry SR vo výške 9000 eur a ostatné finančné prostriedky vynaložilo zo svojho rozpočtu mesto.

"V rámci tejto etapy podľa úpravy a nariadení Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici realizoval umelecko-remeselnú obnovu strechy majster Ján Škvarka z Banskej Bystrice," informuje vedúci Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč. Posledným krokom v rámci úprav strechy by malo byť osadenie bleskozvodu.

Na budúci rok plánuje mesto pokračovať v úprave interiéru, čím sa hrobka blíži k posledným etapám obnovy.

Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pochádzajúca z druhej polovice 19. storočia, je svojou architektúrou, zachovalosťou niektorých umelecko-remeselných prvkov a históriou výnimočnou stavbou miestneho cintorína. Stavba nemá v blízkom regióne takmer žiadne paralely a patrí medzi najvýznamnejšie hrobky v rámci mesta Krupina a historických regiónov Hontianskej i Zvolenskej župy i širšieho regiónu. Z rodiny Plachých vyšli traja krupinskí starostovia.