Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Obnova plavárne v Žiari nad Hronom sa blíži do finále

Rekonštrukcia krytej plavárne v Žiari nad Hronom sa pomaly blíži do finále a dokončená by mala byť ešte tento rok. Aktuálne sa v interiéri pracuje na stropných konštrukciách, po ktorých budú nasledovať dokončovacie práce. Na snímke z 28. júla 2022 práce na rekonštrukcii plavárne v Žiari nad Hronom. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Rekonštrukciu plavárne v uplynulých rokoch výrazným spôsobom ovplyvnila pandémia nového koronavírusu i zdražovanie cien v stavebníctve.

Žiar nad Hronom 31. júla (TASR) – Rekonštrukcia krytej plavárne v Žiari nad Hronom sa pomaly blíži do finále. Aktuálne sa v interiéri pracuje na stropných konštrukciách, po ktorých budú nasledovať dokončovacie práce. Pre TASR to uviedol riaditeľ spoločnosti Technické služby – Žiar nad Hronom Igor Rozenberg.

"Máme urobené steny bazénov, aktuálne sa robia stropné konštrukcie a ťahajú sa rozvody. Sú urobené aj šatne, ktoré sa spojili, pôvodne sme mali mužskú a ženskú časť samostatne," priblížil Rozenberg s tým, že práce by mali byť ukončené ešte tento rok.

Rekonštrukcia žiarskej plavárne odštartovala v roku 2020 búracími a prípravnými prácami, v uplynulých mesiacoch sa pracovalo najmä na elektrine, vzduchotechnike a novej bazénovej technológii. "Rozširovali sme pôvodný zámer aj na detský bazén a bazén pre najmenšie deti. Upravili sme aj priestory pre mamičky s deťmi či masážny salón," dodal Rozenberg.

Rekonštrukciu plavárne v uplynulých rokoch výrazným spôsobom ovplyvnila pandémia nového koronavírusu i zdražovanie cien v stavebníctve. Rozpočet projektu sa pripravoval ešte v roku 2017 a predstavoval približne 3,5 milióna eur bez DPH. Aktuálne už prevyšuje sumu štyri milióny eur.

"V čase, keď sa začínala pandémia, sme boli nadšení z toho, že pri verejnom obstarávaní na strechu klesla cena na polovicu. Mali sme nádej, že by sme celý projekt mohli spraviť lacnejšie. Situácia sa však po roku otočila a dostali sme sa do situácie, keď sme mali súťaže s cenou o polovicu vyššou, ako bola predpokladaná hodnota zákazky," skonštatoval Rozenberg.

Cieľom rozsiahlej rekonštrukcie mestskej plavárne je zníženie energetickej náročnosti a modernizácia objektu, ktorý bol pre verejnosť otvorený na začiatku 90. rokov 20. storočia. V oblasti tepelného hospodárstva by mala rekonštrukcia podľa riaditeľa mestských technických služieb priniesť až 50-percentnú úsporu.