Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obnova verejného osvetlenia Levíc nebude možná len z úspor energie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Eduard Fašung

Bude si vyžadovať aj priame investície zo zdrojov mesta.

Levice 22. novembra (TASR) - Kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia v Leviciach nebude možná len z úspor elektrickej energie. Ako uviedol primátor Štefan Mišák, vyplýva to z auditu, ktorý si mesto dalo nedávno vypracovať.

Z auditu je tiež zrejmé, že obnova verejného osvetlenia si bude vyžadovať aj priame investície zo zdrojov mesta, prípadne z iných zdrojov, ak sa objaví výzva Európskej únie. "Audit súčasného stavu verejného osvetlenia, jeho ďalšieho rozvoja a využitia v Leviciach vznikol na základe toho, že mesto nedávno vstúpilo do klubu Smart City. Poukázal tiež na to, že stav verejného osvetlenia je havarijný, no máme osvetlenia, ktoré sú v dobrom stave. Také je na uliciach, ktoré sa nedávno vybudovali. Tento dokument nám tiež ukázal postup údržby a rekonštrukcie verejného osvetlenia v meste," povedal Mišák.

K auditu samospráva pristúpila aj z dôvodu, že v meste sa plánuje vybudovanie veľkej optickej siete. "V rámci nej sme mali požiadavku, aby pribudol aj kanál, prípadne optický kábel pre verejné osvetlenie moderného typu. Znamená to, že ak budeme rekonštruovať či budovať nové verejné osvetlenie, mali by sme sa napojiť na túto optickú sieť. Súčasťou takýchto niektorých stĺpov verejného osvetlenia bude aj obsluha kamerového systému, regulácia samotného verejného osvetlenia či kontaktné body pre občanov," dodal primátor.

Mišák pokračoval, že samospráva bude vychádzať z auditu pri budúcich investíciách. "Mesto v podstate neinvestovalo do výmeny stĺpov verejného osvetlenia, preto je našou úlohou, v najbližších rokoch rekonštruovať a budovať nové stĺpy. Bude to spojené aj s výmenou svetelných bodov, aj keď sa nám v posledných desiatich rokoch podarilo vymeniť najnákladovejšie časti, čo sa týka samotného svietidla. Postupom času však bude potrebné vymeniť všetky svietidlá za LED prvky," ukončil Mišák.

Audit verejného osvetlenia mesta Levice vykonala spoločnosť Lightech, pričom náklady na jeho kompletnú modernizáciu by boli vo výške približne 2,8 milióna eur.