Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnovia Vrančovičovu ulicu v Lamači, kľúčovú úlohu zohrá zeleň a voda

Na archívnej snímke veriaci prichádzajú na sv. omšu do Kostola sv. Margity v bratislavskej mestskej časti Lamač. Foto: TASR Martin Baumann

V priebehu budúceho roka architekti dopracujú projektovú dokumentáciu.

Bratislava 2. decembra (TASR) – V historickom centre bratislavského Lamača plánuje mesto a mestská časť rekonštruovať zanedbané verejné priestory. Obnovená má byť pol kilometra dlhá Vrančovičova ulica. Pribudnúť tu má verejný priestor s novou zeleňou, lavičkami a otvoreným korytom potoka, ktorý roky zakrývali betónové panely. TASR o tom informovala Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

Majú sa zlepšiť aj podmienky pre vodičov, chodcov a cyklistov. Okolité chodníky plánujú predláždiť a reorganizovať parkovanie tak, aby nevytváralo bariéry. "Priame jazdné pruhy sa prestriedajú so značeným pozdĺžnym parkovaním alebo zeleňou. Úpravou prejdú aj križovatky, ktoré sa zdvihnú na úroveň chodníkov," spresnili z MIB. Nový dizajn ulice tak bude motivovať vodičov k pomalšej jazde autom.

Architekti v návrhu priniesli aj nové verejné priestory pred kostolom, pohostinstvom aj starou požiarnou zbrojnicou, ktoré budú vhodné na príležitostné podujatia, ako sú trhy či hody. "Z rozhovorov s miestnymi rezonovali požiadavky na zachovanie historickej atmosféry ulice, vysadenie stromov, ale aj zníženie intenzity dopravy," uviedol riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z MIB Marcel Dzurilla. Zvýšenie bezpečnosti a upokojenie dopravy označilo za prioritu 73 percent respondentov z dotazníkového prieskumu, do ktorého sa zapojilo dokopy 290 obyvateľov.

Dokončená štúdia predstavuje podľa architekta Jána Studeného dlhodobú víziu, optimálne riešenie komplexných problémov verejného priestoru, vodného toku, zelene a sietí v horizonte nasledujúcich 50 rokov. V priebehu budúceho roka architekti dopracujú projektovú dokumentáciu. Na základe nej sa bližšie určí finančný rozpočet a tiež časový harmonogram stavebných prác. S revitalizáciou začnú najskôr v roku 2024.