Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obnovu exteriéru Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline ukončili

Na snímke Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline vo štvrtok 12. januára 2023. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia.

Žilina 12. januára (TASR) – Žilinská diecéza ukončila po dvoch rokoch prvú etapu obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline. Celkové náklady na obnovu hodinovej veže, opravu krytiny a krovu na veži, obnovu fasády kostola a výmenu strešnej krytiny dosiahli 1,66 milióna eur. Na tlačovej konferencii o tom v stredu v Žiline informoval ekonóm Žilinskej diecézy Peter Dubec.

Z grantu Ministerstva kultúry (MK) SR získala Žilinská diecéza príspevok vo výške 801.600 eur, veriaci z diecézy a farnosti Žilina mesto prispeli sumou 520.000 eur, mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj prispeli zhodne po 40.000 eur. "Na definitívne ukončenie prác prvej etapy si Žilinská diecéza zobrala ešte pôžičku vo výške 250.000 eur. Za pomoci menších grantov z MK SR sa realizovalo reštaurovanie kalvárie, ako aj archeologický výskum krypty s antropologickými workshopmi," doplnil Dubec.

Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis pripomenul, že prvý krok k obnove katedrály urobila diecéza v roku 2019, keď vyzvala na obnovu vzťahov, života v rodinách, vo farnostiach a diecéze. "Vzápätí koncom júna 2019 sme dostali dotáciu a realizujeme jedno aj druhé. Pokračujeme v projekte, ktorého veľká časť je ešte pred nami. Ale už je čosi viditeľné a myslím si, že to mnohých ľudí rozradostilo a zblížilo," podotkol.

Na snímke Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline vo štvrtok 12. januára 2023.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. "Predpokladali sme, že všetky krypty boli zničené. Či už v 19. storočí alebo pri veľkej obnove kostola v 20. storočí. Takže nález neporušenej krypty bol unikátny," skonštatoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Medzi najcennejšie nálezy počas odborných výskumov v rokoch 2020 - 2022 patria pozostatky dnes už neexistujúcej stredovekej ochodze, objav pôvodných renesančných okenných stĺpov na veži kostola z polovice 16. storočia, objavenie architektonických gotických článkov okna a nárožia z prvotného jednoloďového kostola z 13. storočia. "Našli sa aj dve časové schránky pod krížom hodinovej veže. Jedna pochádzala z 19. storočia a ďalšia zo 40. rokov 20. storočia, keď kostol vo veľkom obnovili," dodal Majtan.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne pripomenul, že samospráva vyčistila balustrádu pod katedrálou a pripravuje projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu Burianovej veže pri Katedrále Najsvätejšej Trojice. "Očakávame, že zrekonštruovaná veža s vyhliadkou bude turistickým top miestom a pozornosť ľudí pritiahne aj sprístupnenie krypty," povedal Fiabáne.

Projekt komplexnej rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline sa začal vo februári 2020. Zahŕňa tri etapy, obnovu exteriéru, obnovu interiéru (2025 - 2028) a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (od 2025).