Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Obraz vytvorený deťmi s hemofíliou, putuje do Paríža

Deti postihnuté homofiliou Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obraz, ktorý vytvorili deti postihnuté nevyliečiteľným ochorením v Turčianskych Tepliciach, putuje do Paríža, kde bude súčasťou najväčšieho Svetového hemofilického kongresu.

Turčianske Teplice 6. júna (TASR) - Unikátny nadrozmerný obraz Kráľovský rod, ktorý vytvorili pred dvoma rokmi deti postihnuté nevyliečiteľným ochorením, hemofíliou, spolu s výtvarníčkou Darinou Berkou, putuje do Paríža, kde bude od nedele vystavený v rámci najväčšieho Svetového hemofilického kongresu.

Obraz vznikal dva mesiace, meria 1,5 x 3,5 metra a znázorňuje rodostrom britskej kráľovnej Viktórie, ktorá bola najznámejšou prenášačkou tohto dedičného ochorenia.

"Dvadsať deti v rámci letného rehabilitačného tábora, ktorý sa každoročne koná v Turčianskych Tepliciach, do stromu kreslilo svoje listy znázorňujúce ich životné túžby, myšlienky, ale obľúbené činnosti. Obraz bol v minulom roku vystavený v ôsmich slovenských mestách a stretol sa s mimoriadnym ohlasom verejnosti," informovala Lele Zemanová zo spoločnosti Bayer.

Jeho unikátnosť a myšlienka, prostredníctvom výtvarnej tvorby priblížiť úskalia ľudí s hemofíliou, si podľa jej slov získal uznanie aj vo svete a preto ako jediný bol vybraný na svetový kongres do Paríža, kde bude reprezentovať Slovenské hemofilické združenia.

Projekt Kráľovský rod bude v tomto roku pokračovať v podobe literárneho wokshopu. Spolu so spisovateľom Danielom Hevierom budú deti s hemofíliou v dňoch od 16. do 21. júla pripravovať knižku pre svojich rovesníkov, ktorá obohatí detskú literatúru a knižný trh už na Vianoce tento rok.