Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Obžalovaný exšéf kontrarozviedky SIS Ľubomír A. zostal bez obhajcov

Na snímke Ľubomír A. 26. augusta 2021. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Ľubomír A. uviedol, že nemal možnosť si v tak krátkom čase nájsť náhradného obhajcu.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) – Obžalovaný exšéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír A. zostal bez obhajcov. Vo štvrtok o tom počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, informoval senát.

Ľubomír A., ktorý svoju vinu popiera, spresnil, že doterajším obhajcom prestal dôverovať, a že len pár dní pred pokračovaním procesu obhajcovia vypovedali plnú moc. Dozvedel sa o tom mailom, úradne ešte o tom oficiálne ani vo štvrtok nemal žiadne relevantné informácie.

Ako tvrdí, súvisí to s podaním trestného oznámenia na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý rieši jeho kauzu a príslušného vyšetrovateľa. Obžalovaný vzniesol námietku zaujatosti voči prokurátorovi. Ten reagoval, že sa necíti byť zaujatý.

Ľubomír A. uviedol, že nemal možnosť si v tak krátkom čase nájsť náhradného obhajcu. Teraz má termín desať dní nájsť si nového, ktorý však potrebuje aj istý čas na naštudovanie materiálu. Ak si ho nenájde, určí mu ho súd. ŠTS proces neodročil, pokračoval vykonávaním dôkazov.

Podľa Ľubomíra A. celé prípravné konanie bolo scestné, nekorektné a plné závažných pochybení.

Ľubomír A. čelí obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania spoločne s právnikom Františkom P. a Ľubomírom T., ktorý na súd neprišiel. Obvinili ich v rámci policajnej akcie Babylon.

Trojica mala podľa obžaloby vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve František P. Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Mali fungovať ako organizovaná skupina.

Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1.750.000 eur.