Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ocenenie Nitrianska Lunica si prevzalo 5 osobností regionálnej kultúry

Na archívnej snímke predseda NSK Milan Belica. Foto: TASR Henrich Mišovič

Dvojročná absencia plnohodnotného kultúrneho života vo všetkých oblastiach sa v rôznej miere prejavila na poskytovateľoch, ale aj prijímateľoch kultúry, skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

Nitra 12. mája (TASR) – Bohaté historické a kultúrne tradície nitrianskeho regiónu symbolizuje Nitrianska Lunica, ktorú každoročne udeľuje Nitriansky samosprávny kraj (NSK) osobnostiam regionálnej kultúry. Tohtoročné ocenenie v tvare staroslovanského šperku si vo štvrtok prevzalo päť osobností pôsobiacich v oblasti knižníc, múzeí, galérií, divadiel a osvetových stredísk v Nitrianskom kraji, informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Lunicový prívesok pochádzajúci z polovice 9. storočia je vzácnym symbolom s významnou historickou hodnotou. Symbolizuje osobitosť, výnimočnosť, ochranu a budúcnosť. NSK pripravuje túto poctu od roku 2013, pre protipandemické opatrenia sa odovzdávanie ocenení neuskutočnilo v uplynulých dvoch rokoch.

Dvojročná absencia plnohodnotného kultúrneho života vo všetkých oblastiach sa v rôznej miere prejavila na poskytovateľoch, ale aj prijímateľoch kultúry, skonštatoval predseda NSK Milan Belica. "Vyjadrujem obdiv a vďaku všetkým pracovníkom kultúrnych organizácií za úsilie, nasadenie i odvahu, s akou sa púšťali aj do rizika, aby udržali kultúru v povedomí verejnosti," poďakoval pracovníkom kultúrnych inštitúcií.

Spomedzi zamestnancov knižníc bola na ocenenie nominovaná Eva Ďurčová, ktorá od roku 1982 nepretržite pracuje v Knižnici Józefa Szinnyeiho v Komárne. Laureátkou Nitrianskej Lunice sa stala za celoživotnú aktívnu a tvorivú prácu v oblasti knihovníctva a zásluhy o rozvoj kultúry v NSK.

Za celoživotnú aktívnu a tvorivú prácu v oblasti archeológie a múzejníctva a zásluhy o rozvoj kultúry v NSK získala ocenenie Margaréta Nováková, ktorá do roku 2019 pracovala v Tekovskom múzeu v Leviciach.

Za aktívnu a tvorivú prácu v oblasti galeristiky získal ocenenie Martin Šugár z Galérie umenia Ernesta Zmetáka.

Spomedzi zamestnancov osvetových stredísk a hvezdárne bola na ocenenie nominovaná Silvia Vargová z Krajského osvetového strediska v Nitre za aktívnu a tvorivú prácu v oblasti osvety a zásluhy o rozvoj kultúry v NSK.

Za herecké výkony, osobný prínos v oblasti divadelného umenia a zásluhy o rozvoj kultúry v NSK získala ocenenie Eva Pavlíková, ktorá v Divadle Andreja Bagara v Nitre pôsobí už 40 sezón a na svojom konte má viac ako 100 postáv.