Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Ochotnícke divadlá sa cez víkend stretnú v Čiernych Kľačanoch

Pre najznámejšie zemplínske ochotnícke divadlo je charakteristické, že každodennú realitu zobrazuje s humorom. Kladzianske ľudovo umelecké divadlo (KĽUD) je známe aj tým, že svoje celovečerné divadelné hry a aj scénky v jemu vlastných "kabaretoch" hrá v zemplínskom nárečí. Na snímke z augusta 2020 členovia divadla KĽUD počas predstavenia Cicho, bo skajpujem s dzivku. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Podujatie s názvom Tradičné a ochotnícke divadlo sa začne v sobotu 12. novembra.

Čierne Kľačany 11. novembra (TASR) - Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre pripravilo pre divadelných ochotníkov dvojdňové vzdelávacie aktivity. V kultúrnom dome v obci Čierne Kľačany v Zlatomoravskom okrese pre nich pripravilo odborné diskusie i viaceré divadelné predstavenia.

Podujatie s názvom Tradičné a ochotnícke divadlo sa začne v sobotu 12. novembra. "Ide o ďalší ročník vzdelávania a prezentovania ochotníckych divadelných súborov Nitrianskeho kraja a pozvaných hostí. Jeho cieľom je uchovávať tradíciu ochotníckych divadiel v kraji a pomáhať k rozvíjaniu ich divadelnej tvorby," informovalo KOS.

V programe sa predstavia tri súbory. Bratislavské Divadlo pod schodmi odohrá predstavenie Benátčanka, súbor ČI-PR-CHA z Kremnice sa predstaví hrou Démon a divadelníci z Palárikova s inscenáciou Plné vrecká peňazí. "Po predstaveniach budú odborné diskusie s tvorcami, divákmi a lektormi Petrom Luptovským a Renatou Jurčovou," doplnili organizátori.