Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ochranári a múzejníci pripravili výstavu venovanú Kurineckej dubine

Na snímke dozrievajúce žalude na dube zimnom (Quercus petraea) v dubovom lese v lokalite Dubina. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V Kurineckej dubine sa v súčasnosti nachádza približne 70 stromov, ktorých obvody dosahujú aj viac ako 500 centimetrov a ich vek presahuje 200 rokov.

Rimavská Sobota 6. júna (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) pripravilo v spolupráci so Správou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina výstavu venovanú 70. výročiu Prírodnej rezervácie (PR) Kurinecká dubina. TASR o tom za GMM informovala Monika Gálffyová.

PR Kurinecká dubina je najstarším chráneným územím v pôsobnosti Správy CHKO Cerová vrchovina. Za Štátnu prírodnú rezerváciu Kurinec bola vyhlásená v roku 1952 zásluhou lesníka a fotografa Tibora Blatného. Výstava venovaná lokalite má za cieľ predstaviť návštevníkom územie, ktoré prezentuje pokročilé formy sukcesie bývalých pasienkových lesov s ukážkami mohutných dubov v rôznom štádiu dožívania.

"Pôvodne bolo územie vyhlásené za chránené z dôvodu ochrany hniezdísk krakle belasej. Tie však na území zanikli a v súčasnosti je predmetom ochrany územia porast starých dubov v Rimavskej kotline, predstavujúcich hniezdiská chránených druhov vtákov," priblížila Veronika Rízová zo Správy CHKO Cerová vrchovina.

V Kurineckej dubine sa v súčasnosti nachádza približne 70 stromov, ktorých obvody dosahujú aj viac ako 500 centimetrov a ich vek presahuje 200 rokov. Výstava lokalitu návštevníkom priblíži prostredníctvom fotografického a textového materiálu či rôznych zbierkových predmetov. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (9. 6.), pre verejnosť bude prístupná do konca augusta.