Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Ochranári, samosprávy a dobrovoľníci budú opäť čistiť rieku Muránka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cieľom spoločného čistenia Muránky je vyčistiť rieku, jej prítoky a ich okolie od odpadu, ktorý sa v tokoch a na ich brehoch hromadí v dôsledku nedisciplinovaného správania sa časti obyvateľov.

Revúca 20. apríla (TASR) – Správa Národného parku (NP) Muránska planina so sídlom v Revúcej organizuje po dvoch rokoch ďalší ročník spoločného čistenia rieky Muránka a jej prítokov. Ako TASR za Správu NP Muránska planina informovala Jana Šmídtová, čistenie sa v súvislosti s Dňom Zeme bude konať v Revúcej, Muráni, Jelšave a v obci Meliata.

"Prvý ročník tohto podujatia sme organizovali v roku 2018, po dva roky sa nám podarilo zmobilizovať všetky obce pozdĺž Muránky," uviedla Šmídtová. Pripomenula tiež, že čistenie rieky pokračovalo v menšej miere aj počas uplynulých rokov poznačených pandémiou nového koronavírusu, nebolo však možné organizovať spoločné hromadné podujatia.

Cieľom spoločného čistenia Muránky je vyčistiť rieku, jej prítoky a ich okolie od odpadu, ktorý sa v tokoch a na ich brehoch hromadí v dôsledku nedisciplinovaného správania sa časti obyvateľov. "Ide hlavne o komunálny odpad. Plastové fľaše, igelitové tašky, oblečenie, topánky, pneumatiky," priblížila Šmídtová.

Spoločné čistenie Muránky a jej prítokov sa tento rok uskutoční v piatok (22. 4.) v Muráni, v Revúcej a v Jelšave, v sobotu (23. 4.) sa bude čistenie konať i v obci Meliata v okrese Rožňava. Na podujatí sa zúčastnia ochranári, samosprávy, študenti i dobrovoľníci. Mesto Jelšava po skončení akcie pripravilo v priestoroch coburgovského kaštieľa i osvetovú akciu zameranú na správne separovanie odpadu.