Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Od Krupiny po Veľký Krtíš bude otvorených viac ako 30 vinárstiev

Na snímke nafľaškovaná odroda vína Alibernet vinárstva Vinidi v obci Báb v piatok 24. júna 2016 Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta prichádza s niekoľkými novinkami.

Zvolen 23. júna (TASR) - Viac ako 30 vinárstiev v Honte a v oblasti Veľkého Krtíša môžu počas piatka a soboty (24. - 25. 6.) navštíviť milovníci vína. Podujatie s názvom Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta ponúkne okrem degustácie vín aj možnosť dozvedieť sa niečo viac o dávnej história kraja, okúsiť atmosféru tufových pivníc a ochutnať regionálne špeciality.

Zapojené vinárstva sa rozprestierajú po celom regióne od Krupiny cez Sebechleby, Dudince až po Veľký Krtíš. "Vyvrcholením dvojdňovej zábavy bude zapálenie Jánskych vatier v sobotu o 21.00 h v každom zúčastnenom vinárstve," uvádza Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

"Medzi vinármi z Hontu máme hlavne menšie rodinné vinárstva a medzi vinármi z Veľkého Krtíša nájdu návštevníci, naopak, tie väčšie," vysvetlil spoluorganizátor vínnej cesty Róbert Lauko.

Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta prichádza s niekoľkými novinkami. "Oproti minulému roku sa k nám pridali nové vinárstva, napríklad z Lišova. Upravili sme spôsob dopravy pre účastníkov podujatia. Máme pre nich pripravené taxi a v cene lístka dostanú kupón na prepravné. Návštevníci sa môžu tešiť aj na lokálne občerstvenie, ktoré im ponúknu vybraní vinári," dodal koordinátor destinačného rozvoja pre oblasť Stredné Slovensko Jaroslav Jagoš.

Podujatie realizuje OOCR Stredné Slovensko v spolupráci s OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie, OOCR Dudince a s občianskym združením Veľkokrtíšska vínna cesta. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.