Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Od novembra sa petržalským seniorom zmenia poplatky za opatrovanie

ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výška úhrady za jednu hodinu opatrovateľskej služby bude 1 euro. V Zariadeniach opatrovateľskej služby občan za kvalitnejšie služby zaplatí viac.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Seniori v bratislavskej Petržalke budú od novembra platiť za poskytovanie sociálnych služieb inak. Doma zaplatia opatrovateľke za čas, nie za výkony a v zariadeniach zaplatia viac za kvalitnejšie priestory. Zmeny vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) schválili petržalskí poslanci na rokovaní v septembri.

Seniori budú po novom sumu za poskytovanie opatrovateľskej služby v domácom prostredí uhrádzať v hodinách. "To znamená, že občan zaplatí za čas, ktorý opatrovateľka poskytuje službu u občana, a nie ako doposiaľ za jednotlivé úkony opatrovateľskej služby," vysvetľuje petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová. Výška úhrady za jednu hodinu opatrovateľskej služby bude 1 euro. Staré Mesto má napríklad hodinovú sadzbu 2,25 eura, Karlova Ves od 2 do 2,50 eura, Ružinov od 1 do 1,70 eura. Petržalský senior zaplatí necelých 30 percent z celkových nákladov mestskej časti na opatrovateľskú službu v domácnosti. Samospráva bude i naďalej prispievať zo svojho rozpočtu sumou 477 eura mesačne na jedného klienta.

V Zariadeniach opatrovateľskej služby (ZOS) sa bude cena líšiť nielen od reálnej potreby služby občana, ale aj od kvality obytných priestorov. "Doteraz platili seniori rovnakú úhradu na princípe solidarity a spolupatričnosti bez rozdielu, či sa sociálna služba poskytuje v jednolôžkovej izbe so sociálnym zariadením alebo v trojlôžkovej izbe bez sociálneho zariadenia, či sú prijímatelia sociálnej služby chodiaci alebo imobilní, pripútaní na lôžko," poznamenala Grebeňová-Laczová. Nové VZN stanovuje, že ak dostane občan kvalitnejšie služby, zaplatí viac. Mestská časť bude prispievať zo svojho rozpočtu na sociálnu službu v ZOS v priemere 108 eur mesačne na jedného klienta. V zariadení núdzového bývania sa zvýši cena za poskytnuté služby v priemere o 0,15 eura za deň.

"Naposledy Petržalka upravovala výšku úhrad v roku 2006 a odvtedy sa ceny energií, pohonných hmôt a nesporne aj všetkých služieb výrazne zvýšili," hovorí Grebeňová-Laczová s tým, že aj po úpravách úhrad má Petržalka najnižšie ceny za služby v porovnaní s ostatnými bratislavskými mestskými časťami.

Úhrady za sociálne služby predstavujú 33 percent ekonomických oprávnených nákladov, mestská časť bude teda stále znášať väčšinu, takmer 70 percent.