Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Od výbuchu v Novákoch uplynulo 16 rokov, pripomenuli si obete

Na snímke pomník obetiam výbuchu vo VOP Nováky. Foto: TASR Alexandra Moštková

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov.

Nováky 2. marca (TASR) - Od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, uplynulo vo štvrtok 16 rokov. Obete si popoludní pripomenula verejnosť pietnou spomienkou pri miestnom pamätníku v Parku Štefana Moyzesa.

Tragický výbuch, pri ktorom zahynula dcéra, si denne pripomína Emília Vačková. Jej dcéra by dnes podľa jej slov už bola babičkou. "Chýba nám veľmi, vnúčatám i mojim pravnúčatám," podotkla. Vačková verí, že vinníci za výbuch budú potrestaní.

"Tragédia, ktorá sa stala pred 16 rokmi, sa nezmazateľne zapísala do našich myslí a dejín nášho mesta. Má svoje miesto medzi kapitolami, ktoré už navždy budeme považovať a označovať ako smutné a bolestivé," uviedol vo svojom príhovore primátor Branislav Adamec.

Možno si ľudia niekedy so smútkom podľa neho hovoria, aká zbytočná a nezmyselná smrť ôsmich ľudí to bola a je to tak. "Práve neopakovanie chýb, ktoré k tejto smrti viedli, nedopustenie nezodpovednosti, odpor voči zbraniam a vojnám, to by sme si mali odniesť ako východisko a poučenie. To poučenie by malo byť o to cennejšie, že bolo vykúpené najvyššou cenou - ľudskými životmi," dodal.

"Ani 16 rokov nedokáže v našich srdciach po zosnulých príbuzných či kolegoch vyplniť prázdne miesto. Spomíname na nich s vďakou, úctou a nikdy nezabudneme," podotkol generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Peter Kozák.

Tragickým výbuchom vo VOP Nováky sa zaoberal od roku 2012 prievidzský okresný súd, ten v septembri 2020 dvoch zo štyroch bývalých manažérov uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia. Rozsudok nie je právoplatný, kauzou sa bude zaoberať Krajský súd v Trenčíne v júni tohto roka. Spis mu predložil okresný súd v marci 2020.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 malo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa dostala na viac ako dva milióny eur.