Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odborári a Dopravný podnik mesta Košice sa predbežne dohodli

Na snímke zamestnanci DPMK počas zhromaždenia pred dopravným podnikom mesta Košíc počas ostrého štrajku, druhá sprava Marta Brodzianska, predsedníčka integrovaného odborového zväzu. Foto: TASR – František Iván

Utorkový ostrý štrajk paralyzoval košickú MHD. Zapojilo sa do neho 98 percent zamestnancov. Nepremávali takmer žiadne autobusy MHD a ani električky.

Košice 15. februára (TASR) - Výsledkom rokovania odborárov a vedenia Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) je dohoda o ďalších krokoch, ktoré sa už uskutočnia v rámci spoločného kolektívneho vyjednávania. Za odborárov pri DPMK o tom v stredu informovala Andrea Vindišová s tým, že štrajková pohotovosť naďalej trvá.

Ako pre TASR povedala, uvedená dohoda sa týka spravodlivého ohodnotenia zamestnancov a neprepúšťania v tomto roku. "K úplnému ukončeniu štrajkovej pohotovosti dôjde iba na základe prijatých a podpísaných opatrení, ktorými budú naplnené požiadavky - dôvody vyhlásenej štrajkovej pohotovosti," uviedla. Bližšie informácie odborári neposkytli.

Počas utorkového (14. 2.) ostrého štrajku, ktorý vyhlásili odborári, sa uskutočnilo rokovanie medzi vedením DPMK a zúčastnenými mestskými poslancami - prevažne šéfmi poslaneckých klubov. Garantovali v ňom napríklad dofinancovanie DPMK vo výške minimálne 30 miliónov eur či zvýšenie tarifných miezd zamestnancov v priemere o 15 percent. V rámci schvaľovania rozpočtu na rok 2023 o tom ešte definitívne musí rozhodnúť mestské zastupiteľstvo. Odborári po tomto rokovaní uviedli, že s vyhlásením nie sú spokojní, keďže ich požiadavky neboli naplnené v plnom rozsahu.

Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák vysvetlil, že vyhlásenie je len východiskom k ďalšiemu kolektívnemu vyjednávaniu. Pre TASR v stredu potvrdil, že kolektívne vyjednávanie sa zatiaľ nezačalo, no po deklarovanom finančnom krytí budú môcť s odborármi rokovať o navýšení platov.

Utorkový ostrý štrajk paralyzoval košickú MHD. Zapojilo sa do neho 98 percent zamestnancov. Nepremávali takmer žiadne autobusy MHD a ani električky. Ostrý štrajk po rokovaniach s vedením DPMK odborári prerušili od uplynulej polnoci.