Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Štrajk v Košiciach: Pred MsZ štrajkovali odborárky z knižnice

Na snímke odborárky Knižnice pre mládež mesta Košice, ktoré prišli svoju nespokojnosť a požiadavku na odchod Kamily Prextovej z postu riaditeľky prezentovať na rokovanie mestského zastupiteľstva. Do ostrého štrajku sa zapojilo osem z 36 zamestnancov knižnice v utorok 14. marca 2023 v Zádieli. Foto: TASR Diana Semanová

Uvidíme, kam sa situácia posunie, povedala pre TASR predsedníčka Základnej organizácie (ZO) Sloves KMK Eva Petrášová v súvislosti s tým, že im poslanec Róbert Schwarcz ponúkol mediáciu.

Košice 15. marca (TASR) - Odborári Knižnice pre mládež mesta Košice (KMK) zostávajú v štrajkovej pohotovosti. Do utorkového (14. 3.) ostrého štrajku sa zapojilo osem z 36 zamestnancov knižnice. Svoju nespokojnosť a požiadavku na odchod Kamily Prextovej z postu riaditeľky prišli prezentovať na rokovanie mestského zastupiteľstva (MsZ). Poslanci vzali na vedomie odpočet plnenia stratégie knižnice. Návrh na personálne zmeny v tejto príspevkovej organizácii zriadenej mestom nepadol. Prextová, ktorá obvinenia odmieta, vo funkcii zostáva.

"Uvidíme, kam sa situácia posunie," povedala pre TASR predsedníčka Základnej organizácie (ZO) Sloves KMK Eva Petrášová v súvislosti s tým, že im poslanec Róbert Schwarcz ponúkol mediáciu. Napriek tomu si však nevie predstaviť zmier. Prezentáciu odpočtu knižnice riaditeľkou označila za manipulatívnu. "Myslím si, že poslanci nemajú dostatočné informácie. Keby ich mali, možno by sa na to pozerali inak," povedala. Čo sa týka ďalších krokov, odborári podľa jej slov neplánujú podať výpovede. "Nemyslíme si, že práve my by sme mali odchádzať. Myslíme si, že by mala odísť pani riaditeľka, keďže to jednoducho nezvláda," dodala.

Prextová odmieta obvinenia týkajúce sa porušovania zákonov a iných predpisov, ako aj jej nevhodného správania voči zamestnancom. "Ako manažérku ma to strašne mrzí, pretože si myslím, že robím všetko pre to, aby ten komfort zamestnancov bol až nadštandardný. Veľmi sa ma to dotklo. Zamestnancov nešikanujem, nie som k nim nejaká direktívna, autokratická a neviem ešte aké všetky vlastnosti mi prisúdili," povedala pre TASR s tým, že zadanie úlohy s termínom nepovažuje za bossing. "Keď pani predsedníčka odborov hovorí, že v knižnici je dusno, tak určite to nie je kvôli mne," doplnila.

V rámci odpočtu poslancov MsZ informovala, že KMK sa vlani v septembri stala Knižnicou roka 2021 na Slovensku. Cenu ministerky kultúry SR získala za prínos v oblasti podpory detského čítania, inovovania knižničných priestorov a publikovania. Knižnica tiež v minulom roku dosiahla rekordný počet čitateľov a získané granty a dotácie dosiahli sumu 209.000 eur.

Podľa nej sa problémy v KMK začali pri vyjednávaní o kolektívnej zmluve. ZO Sloves KMK naďalej dôrazne odmieta spájanie štrajkovej pohotovosti s kolektívnym vyjednávaním a platovými podmienkami zamestnancov.