Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Odhalili dvojicu, ktorá bez povolenia rozoberala autá v okrese Rožňava

Ilustračné foto Foto: TASR

Niektoré časti vozidiel následne ponúkali na predaj prostredníctvom internetových inzertných portálov.

Košice/Vyšná Slaná 30. septembra (TASR) – Polícia odhalila dvoch páchateľov, ktorí podľa nej v rokoch 2016 až 2020 v obci Vyšná Slaná v okrese Rožňava bez potrebného povolenia rozoberali rôzne motorové vozidlá a ich časti ďalej ponúkali na predaj. Policajný vyšetrovateľ oddelenia environmentálnej kriminality v Košiciach vyšetrovanie ukončil návrhom na podanie obžaloby. Na sociálnej sieti o tom informuje polícia.

Obvinení Ľ. L. a M. L. z okresu Rožňava mali podľa polície v obci Vyšná Slaná počas štyroch rokov protiprávne rozoberať rôzne motorové vozidlá bez povolenia štátnych orgánov. Niektoré časti vozidiel následne ponúkali na predaj prostredníctvom internetových inzertných portálov.

"Týmto konaním neoprávnene nakladali s nebezpečným odpadom v rozsahu viac ako 60.000 eur, pričom v tejto sume sú zahrnuté náklady za odstránenie, odvoz a následné zneškodnenie vozidiel a z nich pochádzajúceho odpadu, pričom tento druh odpadu je medzinárodnými a slovenskými právnymi predpismi kvalifikovaný ako nebezpečný," uviedla polícia.

Upozorňuje, že na území Slovenska je v súčasnosti len približne 50 subjektov, ktoré majú vydané potrebné povolenia a autorizácie na rozoberanie motorových vozidiel. Keďže sú motorové vozidlá po dobe životnosti považované za nebezpečný odpad, musia tieto subjekty spĺňať prísne kritériá z dôvodu ochrany životného prostredia.

"Niektoré časti takýchto vozidiel sú síce ľahko obchodovateľné, ale niektoré predstavujú vážny environmentálny problém z pohľadu ich bezpečnej likvidácie. Ide napríklad o staré autobatérie, motorové oleje, prevádzkové kvapaliny, plasty, pneumatiky a podobne," dodala polícia. Verejnosť vyzýva, aby v prípade, že má vedomosť o protiprávnom rozoberaní vozidiel, takéto konanie oznámila príslušným orgánom odpadového hospodárstva či priamo polícii.