Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Odkloňovacie prvky elektrických vedení ochránia vtáky pred nárazmi

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Jozef Ďurník

Nebezpečné vedenia budú ekologizované inštaláciou vhodných prvkov, ktoré tak budú pre vtákov viditeľné.

Zemianska Olča 5. januára (TASR) – Na Žitnom ostrove sa v rámci projektu LIFE Energia v krajine realizuje v týchto dňoch prieskum elektrických vedení. V rámci monitoringu mapovatelia zisťujú, ktoré úseky vedení sú rizikové pre vtáctvo z hľadiska nárazov. Počas troch mesiacov preskúmajú vyše 8000 kilometrov vedení, do prieskumu sa zapojí viac ako 50 špeciálne vyškolených mapovateľov. Následne bude rizikovosť overená a nebezpečné vedenia budú ekologizované inštaláciou vhodných prvkov, ktoré tak budú pre vtákov viditeľné. Povedal to dnes TASR priamo v teréne, pri Zemianskej Olči v okrese Komárno, odborný koordinátor projektu LIFE Energia v krajine Marek Galis, ktorý pracuje v organizácii Ochrana dravcov na Slovensku.

„Na základe zistení na rizikových úsekoch namontujeme viditeľné prvky, ktoré spĺňajú určité parametre: sú dostatočne veľké, reflexné a dynamické. Chceme tak minimalizovať riziko budúcich nárazov a smrť lietajúcich vtákov,“ uviedol Galis s tým, že dôležitým prvkom projektu je aj rehabilitácia zranených vtákov. Zachrániť, vyliečiť a opätovne vpustiť do prírody. „Zároveň vytvoriť aj hniezdne príležitosti pre orla kráľovského a sokola rároha. Projekt sa zameriava na 10 druhov vtákov,“ pokračoval koordinátor projektu. Pripomenul, že projekt je financovaný Európskou úniou a partnermi, na jeho realizáciu je vyčlenených 1,4 milióna eur.

Partnerom je okrem iných aj Západoslovenská distribučná, a. s., (ZSD). „Predpokladaná finančná náročnosť ošetrovania vedení vysokého napätia odkloňovačmi je počas nasledujúcich piatich rokov 120.000 eur. Odkloňovacie prvky na vedeniach sú prednostne určené na zvýšenie ich viditeľnosti aj za zhoršených poveternostných podmienok,“ povedala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky, a. s., člen skupiny E.ON, Michaela Dobošová. Dodala, že projekt Energia v krajine je pokračovaním dlhodobej iniciatívy LIFE, v ktorej ZSD už realizovala ekologizáciu elektrických vedení prostredníctvom inštalácie ekochráničiek, ktoré umožňujú bezpečnejšie dosadanie vtákov na konzoly vzdušných elektrických vedení. „Na tieto projekty sme doteraz vynaložili približne 800.000 eur. Venujeme sa aj problematike hniezdenia bocianov na podperných bodoch vedení nízkeho napätia. Na základe zhodnotenia situácie realizujeme nadvihnutie hniezda hniezdnou podložkou, prípadne prekládku hniezda. V rokoch 2009 - 2014 sa ošetrilo okolo 90 bocianích hniezd,“ konštatovala Dobošová.