Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Odpadové hospodárstvo bude v Partizánskom riešiť samostatná spoločnosť

Illustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mesto zabezpečuje služby zberu a likvidácie komunálneho odpadu prostredníctvom mestskej firmy Technické služby mesta (TSM) Partizánske.

Partizánske 15. decembra (TASR) - Odpadovým hospodárstvom v Partizánskom sa bude zaoberať samostatná spoločnosť. Zámer založenia mestského podniku odpadového hospodárstva odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok (14. 12.), samospráva ním reaguje i na realizáciu dvoch veľkých environmentálnych projektov.

Mesto zabezpečuje služby zberu a likvidácie komunálneho odpadu prostredníctvom mestskej firmy Technické služby mesta (TSM) Partizánske. Spoločnosť zároveň prevádzkovala skládku v Brodzanoch, ktorú uzatvorili v apríli 2020 po naplnení jej kapacity. Samospráva preto musela obstarať nového dodávateľa, ktorý prevádzkuje vlastnú skládku odpadov. "Zároveň sa snažíme o znižovanie množstva komunálneho odpadu vyvážaného na skládku zvyšovaním podielu vytriedených odpadov, zlepšovaním dostupnosti nádob, propagačnými činnosťami a tiež zabezpečovaním služby odvozu a triedenia viacerých druhov odpadov priamo od dverí domov," spomenul primátor Jozef Božik s tým, že všetky tieto služby dnes zabezpečujú zamestnanci mesta a TSM.

V polovici tohto roka samospráva tiež podľa neho spustila i zber kuchynského odpadu, personálne ho zabezpečujú zamestnanci mesta, zvoz a likvidáciu dodávateľská spoločnosť. V procese realizácie sú tiež dva veľké projekty, ktoré výrazne ovplyvnia nakladanie s komunálnymi odpadmi. Prvým je závod na mechanicko-biologickú úpravu zmesového komunálneho odpadu, ktorý budujú TSM, a druhým kompostáreň v réžii mesta.

"Vzhľadom na šírku problematiky, jej neustály vývoj na úrovni štátu a množstvo legislatívnych, technických a organizačných vstupov preto vzniká potreba odborne a organizačne zjednotiť tieto rôzne činnosti do jednej platformy. Tá zabezpečí jej riadenie v celom kontexte činností a ďalší odborný rozvoj, využitie synergií a pridanú hodnotu pre občana mesta," skonštatoval Božik.

Z tohto dôvodu mesto podľa neho navrhuje, aby bol pripravený zámer, ktorý detailne zanalyzuje daný stav a navrhne možnosti, ako tento problém do budúcnosti optimálne nastaviť.