Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Odštartovali ďalšiu fázu projektu Centrá obnovy Gemera

Attila Agócs, archívne foto. Foto: TASR – Ján Krošlák

Organizácia Obnovme Gemer v rámci projektu Centrá obnovy Gemera vytvorila dve nové strediská, v obci Bátka a v obci Plešivec.

Rimavská Sobota 1. mája (TASR) - Nezisková organizácia Obnovme Gemer spustila v týchto dňoch ďalšiu fázu projektu Centrá obnovy Gemera. Cieľom je rozšírenie dobrých skúseností v rámci regiónu a vytvorenie priestoru na dialóg medzi miestnymi komunitami a odborníkmi v oblasti regionálneho rozvoja.

Ako TASR informoval manažér projektu Peter Morvay, v Rimavskej Sobote sa pri tejto príležitosti zišlo približne 60 odborníkov a aktivistov. „Na podujatie prijali pozvanie aj predstavitelia Nórskeho inštitútu pre remeslá (Norsk Handverksinstittut), ktorí sú partnermi projektu. Riaditeľ inštitútu Eivind Falk zdôraznil dôležitosť zachovania a obnovy tradičných remesiel v regióne nielen z pohľadu kultúrnych hodnôt, ale aj celkového rozvoja komunít,“ uviedol Morvay.

Súčasťou konferencie boli aj dva odborné panely. Prvý s názvom Ochrana pamiatok na Gemeri, viedli riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt, zakladateľ občianskeho združenia Gotická cesta Dávid Raška a primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs.

Druhý panel s názvom Aktívne zapojenie rómskych komunít, bol zameraný na konkrétne skúsenosti z regiónu Gemer, kde sa o svoje skúsenosti podelili starosta obce Radnovce Aladár Bari, bývalý poslanec NR SR Štefan Vavrek a analytik Inštitútu Mateja Bela Juraj Kuruc. „Všetci sa zhodli na tom, že aktívne rómske komunity prinášajú pestrosť a pozitívny efekt pre región, ako i pre spoločnosť samotnú,“ pripomenul Morvay.

Organizácia Obnovme Gemer v rámci projektu Centrá obnovy Gemera vytvorila dve nové strediská, v obci Bátka a v obci Plešivec. Komplementárnymi aktivitami projektu sú komunitné centrum v Plešivci a mimoškolské vzdelávacie zariadenie pre deti zo sociálne slabšieho prostredia.

Projekt je podporený Nórskom prostredníctvom Nórskych fondov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.