Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Odvoz komunálneho odpadu v Komárne zabezpečí mestská spoločnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podiel vytriedeného odpadu sa v posledných rokoch v Komárne výrazne zvýšil. Mesto ročne vyprodukuje vyše 18.000 ton odpadu.

Komárno 27. februára (TASR) - Odvoz komunálneho odpadu v Komárne začne od začiatku marca zabezpečovať mestská spoločnosť KN Smart Servis. Nahradí doterajšieho dodávateľa služieb, spoločnosť Clean City, s. r. o., ktorá má s mestom uzatvorenú zmluvu do 28. februára tohto roka. Od zmeny dodávateľa si mesto sľubuje nielen zlepšenie životného prostredia, ale aj úsporu nákladov, povedal primátor Komárna Béla Keszegh.

Zmena dodávateľa si vyžiadala aj zmenu podnikateľského plánu mestskej spoločnosti KN Smart, zvýšenie kontokorentného úveru obchodnej spoločnosti a nákup dvoch nových vozidiel na spustenie služby. Poslanci mestského zastupiteľstva túto zmenu schválili napriek tomu, že niektorí z nich vyjadrili z novej zmeny obavy. Poslanec Imre Andruskó má pochybnosti, či technické vybavenie a stroje spoločnosti umožnia jej efektívnu prevádzku. Ako nereálna sa mu zdá aj suma 983.000 eur v podnikateľskom pláne na pokrytie nákladov na odvoz odpadu.

Podľa primátora zefektívnením systému, reorganizáciou spôsobu zberu a prepravy odpadu, dôslednou separáciou zeleného odpadu a znížením množstva odpadu vedľa kontajnerov mesto ušetrí peniaze. "Odpadové hospodárstvo je veľmi nákladné. Tento rok sme na tento účel vyčlenili celkovo dva milióny eur a systém je z roka na rok drahší. Musíme viac a lepšie triediť odpad a pracovať efektívnejšie," povedal Keszegh.

Podiel vytriedeného odpadu sa v posledných rokoch v Komárne výrazne zvýšil. Mesto ročne vyprodukuje vyše 18.000 ton odpadu. Podľa posledných dostupných údajov sa podiel vytriedeného odpadu medziročne zdvojnásobil z 13,38 percenta v roku 2020 na 27,89 percenta v roku 2021. Tento nárast znamená, že mesto zaplatilo na poplatkoch o takmer 40.000 eur menej.