Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Okolo 200 keramikárov sa predstaví na Keramických trhoch

Hrnčiari a keramikári sa v piatok 8. júna 2012 opäť stretli v Pezinku. Počas nadchádzajúceho víkendu sa v meste na úpätí Malých Karpát uskutočnil už 9. ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy. Foto: TASR/AP

Trhy sú atraktívne nielen predajom rôznych druhov keramických výrobkov, ale aj sprievodnými akciami.

Pezinok 7. júna (TASR) – V okresnom meste Pezinok sa dnes začína 10. ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy. Budú až do nedele (9. 6.). Takmer 200 keramikárov zo Slovenska, Čiech, Moravy, Slovinska, Maďarska, Bulharska či Tunisu prišlo do Pezinka prezentovať svoju tvorbu a výrobky z keramiky. Cieľom podujatia je podporiť remeslo, ktoré má v oblasti Malých Karpát tradíciu už niekoľko storočí a ukázať jeho rôzne podoby.

Každý rok na predajnú akciu zavíta vyše 20.000 návštevníkov, ktorých zaujmú rôzne podoby keramiky, rovnako ako aj trojdňový kultúrny program. „Keďže tento rok sa koná v poradí už jubilejný desiaty ročník, novinkou bude publikácia, ktorá zaujímavým spôsobom mapuje uplynulých deväť rokov príprav a fungovania Keramických trhov. Samozrejmosťou budú postrehy keramikárov, ktorí každoročne v júni prichádzajú do malokarpatského regiónu prezentovať svoju tvorbu. Ďalšou novinkou je fotografická súťaž pre návštevníkov,“ uviedla Miroslava Kišoňová z Malokarpatského múzea v Pezinku.

Hlavným organizátorom podujatia je práve Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.„Som presvedčený, že Keramické trhy vysielajú do mnohých štátov Európy dobrý signál - o remesle, o dobrom kumšte, o našom vzácnom dedičstve,“ povedal na margo trhov predseda BSK Pavol Frešo.

Trhy sú atraktívne nielen predajom rôznych druhov keramických výrobkov, ale aj sprievodnými akciami. A tak pre návštevníkov je pripravená aj výstava toho najlepšieho z histórie trhov. „Výstavné priestory ponúknu tiež ukážky prác detí navštevujúcich Centrum voľného času Pezinok. K zaujímavostiam bude patriť točenie na hrnčiarskych kruhoch, detské dielne, pestrý kultúrny program, rovnako ako aj keramická súťaž priamo na Radničnom námestí,“ dodala M. Kišoňová.