Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Okresnom súde v Prievidzi sa napriek štrajku pojednáva

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

"Pojednávania sa konajú," uviedol predseda prievidzského Okreného súdu.

Prievidza 19. októbra (TASR) - Do dnešného štrajku sa z Okresného súdu (OS) v Prievidzi zapojila väčšina justičných zamestnancov. "Pojednávania sa však konajú," povedal pre TASR predseda prievidzského OS Robert Šorl s tým, že ide o civilné veci.

OS má podľa jeho predsedu na pojednávania zabezpečené asistentky, pomáha tam aj pracovníčka na absolventskej praxi. "Pojednávanie sa dá tiež nahrať," poznamenal.

Ako uviedla pracovníčka podateľne, obyvatelia nosia spisy do podateľne priebežne, nikto sa však podľa jej slov nepozastavil nad tým, že je na súde málo ľudí. Pracovník justičnej stráže ozrejmil, že od rána nebolo potrebné rozhodovať o návrhu na vzatie do väzby či zatykači, ktoré majú skrátenú lehotu na vybavenie.

Do štrajku justičných zamestnancov sa podľa šéfa štrajkového výboru Filipa Dema zapojilo na OS v Prievidzi 62 zo 63 zamestnancov, na OS v Bánovciach nad Bebravou je účasť na štrajku 100-percentná, štrajkuje tam všetkých 24 zamestnancov, z OS v Partizánskom nahlásili výboru 27 štrajkujúcich z 28 pracovníkov.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.