Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Okresný úrad kontroluje hausbóty, 226 je maximum, odkazuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hausbóty na Jaroveckom ramene Dunaja v súčasnosti kontroluje Okresný úrad Bratislava.

Bratislava 27. marca (TASR) – Hausbóty na Jaroveckom ramene Dunaja v súčasnosti kontroluje Okresný úrad Bratislava. Úradníci robia miestne obhliadky a pri každom hausbóte skúmajú, či jeho užívanie poškodzuje alebo ničí biotop vtákov a iných druhov chránených živočíchov. Tvrdí to za úrad ministerstvo vnútra. Vo svojom stanovisku z januára úrad uviedol, že 226 hausbótov nemá na chránené územie výraznejší negatívny vplyv. Dnes upozorňuje, že ak sa počet hausbótov prekročí, bude ich vplyv na prírodu úrad znova prehodnocovať.

"Počet 226 polôh plávajúcich zariadení, ktoré boli predmetom odborného stanoviska, považuje úrad za limitujúci stav. Jeho prekročenie bude dôvodom na opätovné prehodnotenie posúdenia prípadných nepriaznivých vplyvov na chránené vtáčie územie Dunajské luhy," citovalo úrad ministerstvo vnútra. "Akékoľvek konanie týkajúce sa rozširovania počtu hausbótov na Jaroveckom ramene bude znamenať podnet na začatie ďalšieho konania podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie," pripomína.

O stanovisko úrad ešte vlani požiadalo občianske združenie Hausbót, ktoré tvoria vlastníci a prevádzkovatelia plávajúcich zariadení v Jaroveckom ramene. Združenie hovorí o umiestnení 226 hausbótov, ktoré sú už takmer všetky realizované. Lokalita je pritom súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a platí v nej prvý stupeň územnej ochrany.

Podľa úradu však umiestnenie hausbótov "nebude mať pravdepodobne vplyv" na predmet ochrany územia Natura 2000. Ak by hausbóty podľa neho z Jaroveckého ramena Dunaja chceli odstrániť, mohlo by to dokonca spôsobiť výraznejšie negatívne dosahy na prírodu, ako ich zotrvanie.

"Likvidácia a poškodenie biotopov druhov, ktoré sú predmetom ochrany chráneného vtáčieho územia na ploche asi 10 ha, predstavuje 0,06 percenta jeho plochy,"
argumentuje okresný úrad. Úbytok hniezdiacich, zimujúcich a migrujúcich druhov je tiež podľa neho malý a hausbóty podľa úradu nepredstavujú ani zásah do jadrových území hniezdenia chránených druhov.

Treba však pravidelne odvážať odpad, vybaviť hausbóty septikmi, parkovať len na okraji spevnenej cesty, nie v tráve, odstrániť nelegálne prístupové cesty, sedenia mimo plochy hausbótov či ohniská i všetky vysadené nepôvodné druhy drevín a rastlín. To zase káže Štátna ochrana prírody SR.

"Umiestnenie 226 hausbótov nebude mať zásadný negatívny vplyv na územie Natura 2000 a pri dodržaní stanovených podmienok úrad takúto činnosť nepovažuje za zásah, ktorý môže spôsobiť podstatné zmeny v biologickej rozmanitosti, štruktúre a vo funkcii ekosystémov," tvrdí okresný úrad v závere svojho odborného stanoviska.

Okresný úrad Bratislava pripomína, že od apríla 2014 nevydal ani jeden súhlas na státie plávajúceho zariadenia. "Všetky začaté konania na udelenie súhlasu sme prerušili a žiadali predložiť odborné stanovisko z hľadiska posúdenia prípadných nepriaznivých vplyvov hausbótov na chránené vtáčie územie," podotýka s tým, že úrad vydal svoje odborné stanovisko až po vyjadrení sa Štátnej ochrany prírody SR.