Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Omše v rámci Trnavskej novény budú výnimočne v bazilike aj katedrále

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Veriaci môžu využiť iba miesta na sedenie a je potrebné v laviciach sedieť šachovnicovo, na označených miestach.

Trnava 15. novembra (TASR) – Dopoludňajšou bohoslužbou pokračoval tretí deň v Trnave, bez účasti veriacich, deväťdňový sviatok, novéna k Trnavskej Panny Márie. Po zmene protipandemických opatrení sa bude môcť v Bazilike sv. Mikuláša od pondelka (16. 11.) až do záveru novény v sobotu (21. 11.) na jednotlivých omšiach zúčastniť už 280 ľudí. Informoval o tom trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Novény sa tradične zúčastňujú tisíce veriacich, preto, ako uviedol arcibiskup, rozhodli v čase pandémie výnimočne o konaní paralelných omší v katedrále sv. Jána Krstiteľa so zhruba rovnakou kapacitou. "Uskutočnia sa vždy v čase hlavnej bohoslužby o 18.00 h pre tých, ktorí sa do baziliky nevmestia," povedal Orosch. Veriacich budú usmerňovať pred začiatkom dobrovoľníci pri oboch chrámoch. Vzdialené sú od seba zhruba 500 metrov a päť minút chôdzou.

Veriaci môžu využiť iba miesta na sedenie a je potrebné v laviciach sedieť šachovnicovo, na označených miestach. Treba počítať aj s tým, že bazilika bude každý deň v čase od 16.00 do 16.45 h zatvorená pre dezinfekciu pred hlavnou omšou.

Nedeľnú omšu celebroval nitriansky biskup Viliam Judák. Podľa 76-ročnej tradície novény sa vždy po nedeľnej omši koná procesia so zázračným obrazom Bohorodičky na trnavskom hlavnom námestí za účasti stoviek Trnavčanov, v tomto roku musela byť vynechaná. Zázračný obraz Trnavskej Panny Márie pred 310 rokmi slzil a zastavil tak epidémiu moru.