Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

OOCR chce na budúci rok zložiť rozpočet vo výške milión eur

V prvom roku, keď vznikla OOCR, bola výška členského všetkých šiestich zakladajúcich členov 818.000 eur. Minulý rok, keďže sa zvýšila suma vybratej dane z ubytovania, to bolo už na úrovni 880.000 eur.

Vysoké Tatry 25. novembra (TASR) – Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry chce na budúci rok zvýšiť svoj rozpočet, a to až na sumu milión eur. Pre TASR to potvrdila výkonná riaditeľka OOCR Lenka Maťašovská s tým, že navýšenie rozpočtu súvisí so zvýšením vybratých finančných prostriedkov z dane z ubytovania na území regiónu.

"Zatiaľ sa situácia vyvíja veľmi pozitívne, za prvých osem mesiacov celkovo za región máme nárast vyše 21 % vo výške vybratej dane z ubytovania. Najväčší nárast pritom zaznamenalo mesto Poprad, kde to bolo až 41,6 %, na druhom mieste bola obec Štrba, kde je nárast 31,6-%, čo sa týka mesta Vysoké Tatry, tam je to porovnateľné s minulým rokom," konkretizovala štatistické údaje Maťašovská. Z roka na rok výška vybratej dane z ubytovania v jednotlivých samosprávach na území Tatier rastie, čo je podľa nej veľmi pozitívne, pretože práve tento faktor je rozhodujúci pri výške dotácie, ktorú môže OOCR získať od štátu. Zároveň vplýva aj na výšku rozpočtu, s ktorým bude región pracovať v roku 2014.

V prvom roku, keď vznikla OOCR, bola výška členského všetkých šiestich zakladajúcich členov 818.000 eur. Minulý rok, keďže sa zvýšila suma vybratej dane z ubytovania, to bolo už na úrovni 880.000 eur. "Keďže situácia sa vyvíja veľmi pozitívne aj tento rok, v roku 2014 by sme chceli zložiť členské vo výške jeden milión eur. Prebiehali už určité rokovania, stále zachovávame pomer 50 % príspevku dajú samosprávy a 50 % podnikateľské subjekty," doplnila Maťašovská s tým, že o vkladoch samospráv budú rozhodovať v decembri mestské či obecné zastupiteľstvá.

Mesto Vysoké Tatry by malo podľa Maťašovskej ostať na rovnakej úrovni ako v minulom roku, čiže jeho vklad by mal predstavovať sumu 280.000 eur. Štrba plánuje zvýšiť príspevok, keďže sa obci zvýšila aj vybratá suma z dane z ubytovania. "Čo sa týka mesta Poprad, tak podľa posledných informácií by to malo byť 10.000 eur. Je to určite menej, ako dávajú ostatné samosprávy, keďže Štrba i mesto Vysoké Tatry dávajú do rozpočtu podstatne viac," konštatovala Maťašovská. Mesto Poprad pritom len v minulom roku vybralo na dani z ubytovania viac ako 114.000 eur a do rozpočtu prispelo sumou 10.000 eur, čo nie je ani 10 % zo získaných prostriedkov. Pre porovnanie, mesto Vysoké Tatry vybralo v roku 2012 vyše 544.000 eur a do rozpočtu dalo viac ako polovicu z tejto sumy, vklad obce Štrba bol 150.000 eur, pričom výška vybratej dane bola na úrovni viac ako 193.000 eur.

"Sú to financie, ktoré hostia platia na rozvoj a podporu cestovného ruchu. Podľa môjho názoru, keby tých 50 % z vybratej dane z ubytovania dali samosprávy do rozpočtu OOCR, by to bolo naozaj veľmi dobré. Tie financie idú na rozvoj celého regiónu a vďaka tomu sa môžeme posúvať ďalej, vyvíjať ďalšie aktivity, propagovať sa na ďalších trhoch, pripravovať nové propagačné materiály, podujatia, skibusy, cyklotrasy a podobne," upozornila výkonná riaditeľka OOCR s tým, že v budúcom roku sa chce organizácia zamerať predovšetkým na propagáciu na ukrajinskom a pobaltskom trhu, z rozpočtu chcú pracovať aj na obnovením leteckého spojenia s Poľskom, či Ukrajinou, ale tiež zdokonaľovať cyklotrasy, bežecké trate, propagačné materiály a infraštruktúru v regióne.