Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Opatrovateľskú službu hradí mesto Hriňová iba zo svojich peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Silvia Tannhauserová

Občan, ktorý takúto službu potrebuje a miestom jeho trvalého pobytu je Hriňová, si môže podať žiadosť na mestskom úrade na úseku sociálnych vecí.

Hriňová 5. apríla (TASR) – Mesto Hriňová v Detvianskom okrese pokračuje v poskytovaní opatrovateľskej služby v nezmenenom rozsahu, nastala však jedna zmena. Od apríla je hradená výlučne z rozpočtových prostriedkov mesta. Pre TASR to uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Projekt na podporu opatrovateľskej služby v meste trval od 1. februára 2019 do 31. marca tohto roka. Podporoval ho Európsky sociálny fond a Európsky fond regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Ľudské zdroje. Ako dodal primátor, samospráva opatrovateľskú službu financovala zo svojho rozpočtu aj pred začiatkom tohto projektu.

Náplň práce opatrovateliek vyplýva zo zákona o sociálnych službách. Zahrnuté sú v ňom obsluha človeka, starostlivosť o domácnosť a základné sociálne aktivity. "Rozsah poskytovaných úkonov závisí od zdravotného stavu a stupňa odkázanosti opatrovaných," pripomenula Marta Jágerská z referátu sociálnych vecí hriňovského mestského úradu s tým, že opatrovateľky sú zaradené do druhej platovej triedy podľa odpracovaných rokov.

Občan, ktorý takúto službu potrebuje a miestom jeho trvalého pobytu je Hriňová, si môže podať žiadosť na mestskom úrade na úseku sociálnych vecí. Viac informácií nájdu záujemcovia na oficiálnej webstránke samosprávy.