Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Opera SND pozýva na komorný koncert s kontrabasistom R. Patkolóom

Na archívnej snímke slovenský kontrabasista Roman Patkoló. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Patkoló sa ako 24-ročný stal jedným z najmladších profesorov hudby v Európe.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Opera Slovenského národného divadla (SND) pozýva na prvý komorný koncert 103. divadelnej sezóny. Uskutoční sa v nedeľu (16. 10.) o 15.00 h. "Ako významný hosť na ňom vystúpi špičkový slovenský kontrabasista Roman Patkoló," TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

Pripomína, že cyklus Komorné koncerty SND vznikol začiatkom tohto roka ako pilotný projekt z iniciatívy viacerých hráčov orchestra Opery SND, ktorých ambíciou bolo popri rozsiahlom opernom a baletnom repertoári venovať sa aj komornej hudbe pre tradičné i menej tradičné nástrojové kombinácie.

V aktuálnej sezóne prinesie cyklus počas desiatich mesiacov osem rôznorodých koncertov. Prvý komorný koncert sa bude konať v spolupráci s HummelFestom 2022. Patkoló, jeden z najlepších kontrabasistov sveta, na ňom vystúpi so skladbami Johanna Nepomuka Hummela spolu s klaviristkou Krisztinou Marouf, gitaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou a komorným súborom Opery SND Ensemble Varietas.

Patkoló sa ako 24-ročný stal jedným z najmladších profesorov hudby v Európe. Získal početné ceny a vyznamenania a účinkuje na popredných pódiách s významnými umelcami i telesami v Európe, Ázii, Kanade aj USA. Žije v Zürichu a väčšinu roka trávi koncertovaním, nahrávaním alebo vyučovaním vo Švajčiarsku aj v iných krajinách. "Napriek tomu, že tento kontrabasový virtuóz vypredáva koncertné sály po celom svete, na Slovensku o ňom široké publikum dlho vôbec nevedelo. Vidieť ho na domácich pódiách je stále vzácnou udalosťou, aj preto bude prvý komorný koncert v SND mimoriadnou udalosťou," avizuje dramaturg Opery SND Jozef Červenka.

V programe októbrového koncertu zaznejú Hummelove diela Romanca pre kontrabas a klavír, Variácie "alla Monferrina" pre kontrabas a klavír Op. 54, Sláčikové trio Es dur S30/WoO 3 a Serenáda č. 2op. 66 pre klavír, husle, gitaru, klarinet a violončelo.