Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Opernú časť Zámockých hier odštartuje opera Fedora

Zvolenský zámok Foto: TASR/Michal Svitok

Najväčšou hviezdou bude talianska speváčka Cristina Baggio, ktorá hrá v titulnej postave opery Fedora.

Banská Bystrica/Zvolen 19. júna (TASR) - Slovenskou premiérou veristickej opery U. Giordana Fedora začne v nedeľu, 24. júna operná časť Zámockých hier zvolenských (ZHZ). Až do konca mesiaca ponúkne táto časť festivalu divákom celkom šesť titulov.

Podľa šéfdirigenta Štátnej opery v B. Bystrici Mariána Vacha, okrem usporiadateľskej scény sa tento rok divákom predstaví aj zahraničný hosť - Divadlo F.X. Šaldy z Liberca, ktoré na nádvorí Zvolenského zámku predvedie operu G. Pucciniho Edgar.

"V opernej časti sa predstaví celkom 11 zahraničných hostí. Najväčšou hviezdou bude talianska speváčka Cristina Baggio, ktorá hrá v titulnej postave opery Fedora," povedal Vach pre TASR.

Fedora mala premiéru v milánskom Teatro Lirico v roku 1898. Vznikla na námet divadelnej hry Victoriena Sardoua, ktorú preslávila legendárna Sarah Bernhardtová. Ária Lorisa Amor ti vieta, prvý raz na javisku spievaná inou legendou – Enricom Carusom - patrí k najväčším hitom tenoristov. Príbeh o vražde, pomste a láske s tragickým rozuzlením sa odohráva koncom 19. storočia v atmosfére anarchisticko-nihilistického prostredia Petrohradu, v parfumovom opare parížskeho salóna a idyle alpského vidieka.

"Festival nechce byť iba chudobným príbuzným už pevne etablovaných letných operných akcií v zahraničí a nezviditeľní ho obohrávaná verdiovka, ale kvalitný titul, ktorý skutočný operný divák nemá možnosť počuť každý deň a hocikde," uviedol k opernej časti ZHZ a premiére riaditeľ a dramaturg opernej časti ZHZ Jaroslav Blaho. "Navyše, naša mladá operná kultúra má priam neuveriteľné dlhy v poznaní širokého spektra opernej literatúry. Operné ZHZ sú jedinečnou možnosťou toto manko zúžiť," dodal.

Okrem Fedory organizátori pripravili aj dielo G. Verdiho SIMON BOCCANEGRA a Mozartove COSI FAN TUTTE. Súbor z českého Liberca uvedie Pucciniho EDGARA, ktorý jediný raz na Slovensku zaznel pred štvrťstoročím práve v Banskej Bystrici a aj na ZHZ. Slovenskou premiérou bude aj koncertná verzia jedného z vrcholných diel talianskeho romantického belkanta - Belliniho BEATRICE DI TENDA.

Organizátori veria, že predstavenia sa odohrajú pod letnou oblohou. Dážď totiž znemožnil pri činohernej časti odohrať na nádvorí zámku takmer polovicu z plánovaných predstavení.