Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Oprava zvonice v Brezne napreduje, v zime obnovia vnútorné priestory

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

S realizáciou projektu Obnova mestskej veže v Brezne začalo mesto ešte v letných mesiacoch.

Brezno 29. novembra (TASR) – Komplexná oprava mestskej veže v centre, dominanty Brezna, napreduje. Všetko ide podľa plánu, po zložení lešenia bude zhotoviteľ diela v prácach pokračovať aj v zimnom období, ktoré využije na obnovu vnútorných priestorov. Informoval o tom v pondelok brezniansky magistrát na svojom webe.

S realizáciou projektu Obnova mestskej veže v Brezne začalo mesto ešte v letných mesiacoch. Odvtedy je rekonštrukcia v rukách zhotoviteľa, nitrianskej firmy.

Podľa Veroniky Boháčikovej z investičného odboru magistrátu minulý týždeň firma dokončila práce na fasáde a streche, osadila okná, vyčistila vnútorný priestor zvonice a pripravila vnútornú omietku na realizáciu novej.

„Po zložení lešenia sa počas zimného obdobia bude venovať vnútorným priestorom a na jar ešte dokončí zostávajúce práce v exteriéri, napríklad izoláciu základov zvonice, novú kanalizačnú a vodovodnú prípojku, zhotovenie spevnených plôch v bezprostrednej blízkosti stavby, pričom časť nahradíme trávnikom,“ zhodnotila Boháčiková s tým, že vynovený objekt bude sprístupnený predovšetkým pre cestovný ruch. Vo zvonici má sídliť turisticko-informačné centrum, súčasťou budú i stále expozície, jedna venovaná generálovi M. R. Štefánikovi, druhou je zvonárov byt.

Zhotoviteľ má podľa zmluvy na realizáciu diela 11 mesiacov odo dňa prevzatia staveniska, takže práce by mal ukončiť do konca apríla budúceho roka.

„Pod strechou mestskej veže je ukryté tajomstvo, ktoré odhalia až budúce generácie. Ako sme už informovali, pri odkrytí strešnej krytiny sa našla drevená časová schránka, v ktorej sa ukrývala obálka s listinou s textom v maďarčine s uvedeným rokom 1903, mince z roku 1880 a 1901 a medená svorka s nečitateľným nápisom. Odkaz dnešnej doby sa rozhodlo zanechať mesto Brezno a pod strechu zvonice uložilo časovú schránku zo súčasnosti. Osadilo ju vedľa nájdenej schránky, ktorú vrátilo späť,“ zdôraznil magistrát.