Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Orava ponúka turistiku, kúpanie, históriu či ľudovú architektúru

Na leteckej snímke z 13. septembra 2018 pohľad na Oravský hrad v okrese Dolný Kubín. Foto: TASR Michal Svítok

Región je známy prírodným bohatstvom, stavebnými pamiatkami a ľudovou architektúrou.

Bratislava 7. júla (TASR) - Orava leží v severozápadnej časti Slovenska pri štátnej hranici s Poľskom. Hraničný bod v katastrálnom území obce Oravská Polhora je najsevernejším bodom Slovenska. Región je známy prírodným bohatstvom, stavebnými pamiatkami a ľudovou architektúrou. Je rodiskom spisovateľov Pavla Országha Hviezdoslava, Mila Urbana či Martina Kukučína.

Oravský hrad: Je významnou turistickou dominantou oravského regiónu. Stojí na 112 metrov vysokom vápencovom brale nad obcou Oravský Podzámok. Z pôvodne malej pevnosti z 13. storočia vznikol v priebehu storočí rozsiahly hradný areál s prvkami románskeho slohu, gotiky, renesancie, baroka či romantizmu. Na hrade je archeologická expozícia či mediatéka, ktorá mapuje audiovizuálne diela nakrútené na Oravskom hrade. Pozoruhodné sú aj Kaplnka sv. Michala a klenotnica hradu. Priamo pod hradom je Múzeum šľachtických kočiarov a saní.

Oravská priehrada: Má rozlohu 35 km2 a vybudovali ju v rokoch 1941 - 1954. Vody priehrady zaplavili štyri obce (Slanica, Osada, Oravské Hámre a Ústie nad Oravou). Nad hladinou ostalo len návršie obce Slanica, z čoho vznikol turistický obľúbený Slanický ostrov. Priehrada ponúka možnosť kúpania sa, jachtingu, jazdy na vodných bicykloch, člnkovania, surfingu alebo plavbu loďou.

Na archívnej snímke prístavisko lodí na Oravskej priehrade.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Dolný Kubín: V meste sa nachádza Oravská galéria, ktorá sídli v Župnom dome zo 17. storočia a patrí medzi najvýznamnejšie verejné galérie na Slovensku. Okrem nej možno navštíviť expozície Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava - Čaplovičovu knižnicu a Florinov dom, Historický cintorín alebo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava. Medzi významné stavby patria Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, evanjelický kostol, mestská radnica, pred ktorou v roku 2009 vysadili Lipu sútokov sveta. V meste je aj akvapark AquaRelax.

Kubínska hoľa (1346,4 m n. m.): Je druhý najvyšší vrch Oravskej Magury. Východiskovým bodom je zväčša Dolný Kubín alebo aj Oravský Podzámok. Vedie na ňu i lanovka. Z hole je výhľad na pohoria Malej a Veľkej Fatry, Veľký Choč či Oravské a Kysucké Beskydy alebo na vrcholy Západných Tatier.

Istebné: V obci vzdialenej štyri kilometre od Dolného Kubína sa nachádza drevený artikulárny Kostol sv. Michala z roku 1730. Je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska.

Leštiny: Aj v tejto obci možno vidieť drevený artikulárny kostol. Ide o evanjelický kostol, ktorý pochádza zo 17. storočia a je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Múzeum oravskej dediny: Nachádza sa tri kilometre od obce Zuberec. Drevenice v areáli boli odkúpené od pôvodných majiteľov, rozobraté a poskladané v múzeu. Prvýkrát bolo pre verejnosť otvorené v roku 1975.


Múzeum oravskej dediny Zuberec - Brestová sa nachádza v prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov.
Foto: TASR Pavol Ďurčo


Brestovská jaskyňa: Je puklinovoriečna jaskyňa a národná prírodná pamiatka v katastrálnom území obce Zuberec. Patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Orave a v Západných Tatrách.

Veľký Choč (1611 m n. m.): Najvyšší vrch Chočských vrchov. Najkratšia a zrejme aj najpoužívanejšia trasa vedie z Valaskej Dubovej, dá sa však ísť aj z liptovských Kúpeľov Lúčky. Okrem Veľkého Choča ponúkajú Chočské vrchy aj ďalšie turisticky zaujímavé vrcholy - Zadný Choč, Predný Choč a Malý Choč. V prostredí Chočských vrchov sa nakrúcali scény z filmu Želary či rozprávky Plavčík a Vratko.


Náučný chodník Juráňova dolina: Chodník prechádza jednou z najkrajších tiesňav v Juráňovej doline. Ponúka pestrú, ale nenáročnú turistiku. Prvá zastávka náučného chodníka sa začína neďaleko kúpaliska Oravice v Oravickej kotline.

Na archívnej snímke Juráňova dolina.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Meander Park: Akvapark sa nachádza v Oraviciach, v mestskej časti Tvrdošína. Všetkých deväť bazénov v akvaparku obsahuje vysoko mineralizovanú termálnu vodu s priaznivými účinkami na zdravie.

Meander Park thermal Oravice, archívna snímka.
Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková


Tvrdošín: V meste možno navštíviť drevený Kostol Všetkých svätých z polovice 15. storočia. Je zaradený do zoznamu UNESCO a v roku 1994 bol ocenený organizáciou Europa Nostra.

Expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy: Neďaleko obce Oravská Polhora pod Babou horou stojí verná kópia hájovne, ktorá Hviezdoslava inšpirovala na napísanie Hájnikovej ženy. Začiatkom 20. storočia sa stala aj rodiskom spisovateľa Mila Urbana. V hájovni je okrem Hviezdoslavovej expozície inštalovaná aj výstava venovaná Urbanovi.

Pamätný dom Martina Kukučína: Nachádza sa v Jasenovej v rodnej obci spisovateľa. Expozícia v dome približuje život v oravskej obci na prelome 19. a 20. storočia a Kukučínovu literárnu tvorbu.