Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Oravská knižnica dostala ako dar k jubileu grafiku od Luka Braseho

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obraz k 70. narodeninám knižnice je vytvorený technikou perokresby a akrylových farieb.

Dolný Kubín 14. januára (TASR) - Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne oslavuje tento rok 70. výročie vzniku. Pre čitateľov pri tejto príležitosti pripravila množstvo podujatí, súťaží a darčekov. Prvým z nich je originálna grafika od svetoznámeho výtvarníka, rodáka z Dolného Kubína Luku Braseho. TASR o tom informovala Zdenka Prílepková z Oravskej knižnice.

"Keď sme Braseho oslovili na spoluprácu, neváhal ani chvíľu. Veľkým prekvapením bol pre nás vzácny dar z jeho autorskej dielne, na mieru vytvorený obraz, grafika k 70. výročiu našej knižnice. Toto dielo bude sprevádzať našu knižnicu celý tento rok a plánujeme ho použiť na rôzne propagačné materiály," prezradil riaditeľ knižnice Roman Večerek. Čitatelia sa tak podľa neho môžu tešiť napríklad na originálne knižné záložky či obaly na knihy.

Obraz k 70. narodeninám knižnice je vytvorený technikou perokresby a akrylových farieb. "Inšpiráciou mi bola práve budova knižnice, ktorá je veľmi špecifická. A, samozrejme, inšpirovali ma aj farebné príbehy kníh, v ktorých sa zhmotňuje fantázia," vysvetlil výtvarník.

V januári priniesla knižnica aj ďalšiu novinku - vynovené logo, ktoré graficky spracovali tak, aby prezentovalo jubileum knižnice.