Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Oravskej Polhore začala tiecť dažďová voda po ceste dolu dedinou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Voda z okolitých svahovitých polí začala podvečer stekať po ceste.

Oravská Polhora 15. mája (TASR) – Neustávajúci intenzívny dážď narobil podvečer problémy obyvateľom najsevernejšej slovenskej obce Oravská Polhora. Voda z okolitých svahovitých polí začala podvečer stekať po ceste. Stúpla aj hladina potoka Polhoranka, ale zatiaľ sa nevylial zo svojho koryta.

„Máme vyčistené všetky priepusty, ale nestíhajú odvádzať všetku vodu a tak tečie dolu cestou. Prevalila sa cez dvory niekoľkých nižšie položených rodinných domov a prenikla aj do ich suterénov,“ informoval TASR približne o 18.30 h starosta Peter Horváth.

Zároveň prízvukoval, že zmobilizoval miestnych dobrovoľných hasičov. „Budú v pohotovosti, aby mohli rýchlo pomôcť, kde bude najviac treba. Pripravené máme aj dva bagre na čistenie priepustov a dve ponorné čerpadlá. Všetci dúfame, že sa počasie čo najskôr umúdri,“ dodal starosta Oravskej Polhory.

Výrazne stúpnutá Kvačianka zatiaľ neohrozuje Liptovskú Sielnicu

Hladina potoka Kvačianka dosiahla v obci Liptovská Sielnica krátko pred 19.00 h úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity, ale upravené koryto ju stíhalo bez problémov odvádzať do vodného diela Liptovská Mara.

„Hoci hladina nášho dravého potoka niekoľkonásobne stúpla, zatiaľ nás vôbec neohrozuje, lebo vďaka vyregulovanej hrádzi má výrazne rozšírené koryto. Navyše, vlani sme ho v rámci protipovodňových opatrení preventívne vyčistili a spriechodnili,“ uviedol pre TASR starosta Dušan Sokol.

Problémy by mohol podľa neho narobiť most, od ktorého by sa naďalej stúpajúca voda mohla odraziť do dediny. „Je to kritické miesto, preto neustále monitorujeme aktuálnu situáciu. Zatiaľ sme nemuseli pristúpiť k vyhláseniu mimoriadnej situácie,“ dodal starosta Liptovskej Sielnice.