Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Oravská priehrada zostala po pár dňoch opäť bez vodných záchranárov

Oravská priehrada Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Občianske združenie Vodná záchranná služba Slovenskej republiky (VZS SR) prerušilo svoje pôsobenie pre chýbajúce financie.

Trstená 11. júla (TASR) – Oravská priehrada zostala oddnes po necelých desiatich dňoch opäť bez vodných záchranárov.

Občianske združenie Vodná záchranná služba Slovenskej republiky (VZS SR) prerušilo svoje krátkodobé pôsobenie na dvoch neoficiálnych prírodných plážach pre chýbajúce nevyhnutné finančné prostriedky.

"Nielen mňa veľmi mrzí, že to takto dopadlo a naše úsilie nemalo dlhšie trvanie, veď v Oravskej priehrade sa predtým v uplynulých týždňoch utopili až traja ľudia. Mimochodom, troch poľských turistov sme pred pár dňami zachránili po páde z vodného skútra,“ uviedol pre TASR prezident VZS SR Marián Mendrej s tým, že na zabezpečenie letnej dvojmesačnej prevádzky potrebovali približne 11.000 eur.

Vodní záchranári žiadali na tento účel 5.000 eur od radnice v Trstenej. "Nepochodili sme a navyše vodohospodári nám po jeden a pol dni zakázali vyberať symbolický poplatok 1,5 eur od návštevníkov dvoch tradičných pláží, ktoré sme predtým vyčistili, označili, vybavili mobilnými toaletami a upravili prístupové cesty. Zadarmo to ďalej nešlo, preto sme sa včera večer po spoločnej porade rozhodli s ťažkým srdcom ukončiť našu činnosť,“ pokračoval Mendrej.

"Hoci sme fungovali iba desať dní, stretávali sme sa s čoraz pozitívnejším ohlasom verejnosti. Ľudia sa cítili pod dohľadom vyškolených plavčíkov oveľa bezpečnejšie. Zadosťučinením bola úprimná vďaka spomínaných troch zachránených Poliakov, ktorých sme vytiahli z vĺn ozaj v poslednej chvíli,“ pokračoval s tým, že VZS SR takouto činnosťou v podstate supluje zákonnú povinnosť majiteľov vodných plôch zabezpečiť záchrannú službu.

Prezident VZS SR privítal aktuálnu zmenu zamietavého postoja vodohospodárov k vyberaniu symbolických poplatkov. "Časť tržieb, ktoré sme chceli použiť predovšetkým na zaplatenie hliadkujúcich brigádnikov, nám však už nenávratne unikla. Podnikáme všetky možné kroky a zháňame prostriedky, aby sme sa mohli obnoviť našu činnosť na Oravskej priehrade. Strata ľudského života je neodpustiteľným hriechom, ak sa tomu dá účinne zabrániť,“ dodal Mendrej.