Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Oravské kultúrne stredisko organizuje letný detský tábor v prírode

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Deti sa dozvedia o bačovstve, živote na salaši a spracovaní vlny.

Malatiná 27. júla (TASR) - Obec Malatiná a Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne pripravujú detský letný tábor, ktorý sa bude niesť vo folklórnom duchu. Uskutoční sa od 2. do 7. augusta. TASR o tom informovala Alexandra Mikulášová z kultúrneho strediska.

"Každý deň, od pondelka do soboty, bude pre účastníkov zabezpečený pestrý a zaujímavý program. Povedú ho skúsení lektori. Tábor je určený pre deti 2. až 8. ročníka základných škôl. Kapacita miest je obmedzená na 20 detí," priblížila Mikulášová.

Ako dodala, pondelok bude patriť téme bačovstva. Deti sa dozvedia o bačovstve, živote na salaši a spracovaní vlny. „Zuzana Kovalčíková z Leštín porozpráva, ako sa s vlnou pracuje a na čo všetko sa dá využiť. V utorok budú táborníci tkať s Magdalénou Palugovou na krosnách koberce, neskôr si ušijú vrecúška na bylinky. V stredu sa vyberú na pajtu a budú zbierať a spoznávať bylinky," uviedla Mikulášová.

Vo štvrtok sa deti zoznámia s hudobnými nástrojmi – husľami, fujarou a harmonikou, dozvedia sa zaujímavosti o ľudových piesňach. V piatok si pod vedením rezbára Petra Pagáčika vyrežú z dreva palice a obrázky. Večer si postavia stanový tábor, opečú si špekáčiky a s hvezdárom Jánom Mäsiarom budú pozorovať hviezdnu oblohu. V sobotu sa s táborom rozlúčia turistickým výstupom ku krížu na Ostrý vrch.