Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Oravskú lesnú železnicu od začiatku roka navštívilo vyše 40.000 ľudí

Oravská lesná železnica, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Lesná železnica je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete.

Oravská Lesná 1. októbra (TASR) – Oravskú lesnú železnicu v Oravskej Lesnej od začiatku roka do konca augusta 2020 navštívilo 40.021 turistov. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

Počas letných mesiacov júl a august prišlo 33.021 návštevníkov, čo je o 18 percent viac ako v uvedenom období roku 2019. „Najviac ľudí expozíciu navštívilo v mesiaci august, celkom 18.397,“ uvádza múzeum.

Oravská lesná železnica je po Oravskom hrade druhou najnavštevovanejšou expozíciou Oravského múzea. Je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy.

Vlaky lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná. V stanici Tanečník je bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo na lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.