Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Oravský hrad dýcha tradičnou vianočnou atmosférou

Oravský hrad, ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Pavelek

Krojovaní koledníci vítajú návštevníkov už vo vstupnej bráne, sprevádzajú ich cez tunel až na hradné nádvorie, kde programové pásmo vrcholí.

Oravský Podzámok 29. decembra (TASR) – Vianočnú atmosféru si môžu počas tohto víkendu v popoludňajších hodinách predĺžiť návštevníci Oravského hradu. Tradičnú prehliadku vianočne vyzdobených expozícií a zaujímavej výstavy betlehemov spestrujú vinšovníci a inscenované rozprávkové výjavy.

„Najkrajšie sviatky opäť prežíva na Orave množstvo domácich i zahraničných turistov. Teší nás, že toto originálne podujatie sa stretáva s ich značným záujmom. Za zmienku určite stojí, že pomerne početnou je rusky hovoriaca klientela,“ uviedla pre TASR riaditeľka Oravského múzea P. O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

Krojovaní koledníci vítajú návštevníkov už vo vstupnej bráne, sprevádzajú ich cez tunel až na hradné nádvorie, kde programové pásmo vrcholí divadelnými úryvkami populárnych rozprávok a vianočnými koledami. „Odtiaľ môžu pokračovať vo vianočne ladenej prehliadke jednotlivých expozícií,“ opísala Jagnešáková.

Oravský hrad bol v posledných rokoch pravidelne najnavštevovanejším slovenským hradom. „Radi by sme si tento primát v náročnej konkurencii ďalších historických skvostov Slovenska udržali. Predbežné štatistiky sa pohybujú na minuloročnej úrovni, čo je nepochybne veľmi dobrý výsledok,“ dodala riaditeľka Oravského múzea s tým, že vlani navštívilo Oravský hrad takmer 160.000 ľudí.