Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali potrebuje opravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako uviedol šaliansky farár Maroš Lovič, farnosť už zorganizovala viaceré komorné podujatia. Ich cieľom bolo poukázať na zlý technický stav organu, na ktorom sa dá hrať už iba v obmedzenej miere.

Šaľa 28. decembra (TASR) - Takmer storočný organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali potrebuje generálnu opravu. Farnosť preto hľadá financie potrebné na jeho rekonštrukciu.

Ako uviedol šaliansky farár Maroš Lovič, farnosť už zorganizovala viaceré komorné podujatia. Ich cieľom bolo poukázať na zlý technický stav organu, na ktorom sa dá hrať už iba v obmedzenej miere. "Farnosť preto hľadá finančné prostriedky na jeho generálnu opravu. Opraviť ho chce do roku 2029, keď oslávi 100 rokov. Celkovo je nutné získať približne 80.000 až 100.000 eur. Farnosť má momentálne na účte vyše 43.000 eur," povedal Lovič.

V rámci projektu s názvom Otvorené dvere zorganizovala farnosť aj vianočný benefičný koncert. V druhý sviatok vianočný (26. 12.) na ňom vystúpili bývalí a súčasní žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy v Šali a ďalší sólisti. "Výťažok z tohto koncertu v hodnote 1196,10 eura bude takisto venovaný na projekt generálnej opravy organu," doplnil Lovič.