Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ortopedické ambulancie košickej UNLP sa dočkali modernizácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Súčasťou ortopedického traktu sú špecializované poradne, príjmová ambulancia a novovytvorená špecializovaná osteologická ambulancia.

Košice 20. marca (TASR) – Ortopedické ambulancie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach sa dočkali modernizácie. Rekonštrukcia ambulancií Kliniky ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva na Triede SNP 1 trvala dva mesiace. Zo starších ambulancií v pôvodných priestoroch na prvom poschodí polikliniky vznikol moderný trakt so štyrmi ambulanciami a recepciou. TASR o tom informovala Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

Podľa jej slov nemocnica vyčlenila na rekonštrukciu takmer 13.400 eur. Financie sa použili na novú úpravu elektrických rozvodov, výmenu okien či stavebný materiál, ktorý bol potrebný pri rekonštrukcii, a tiež na niektoré nové technické zariadenia. Samotné práce nemocnica realizovala svojpomocne.

Súčasťou ortopedického traktu sú špecializované poradne, príjmová ambulancia a novovytvorená špecializovaná osteologická ambulancia. „Jej zriadením sa zvýši dostupnosť poskytovania komplexnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s osteoporózou aj inými metabolickými ochoreniami skeletu. Mnohým sa skráti čakacia doba na toto vyšetrenie,“ uviedol zástupca prednostu kliniky Vladimír Filip.

Ako priblížila Šustová, súčasťou osteologického vyšetrenia je aj zhodnotenie kostnej hustoty nameranej denzitometrickým prístrojom. V súčasnosti je zlatým štandardom v diagnostike a liečbe osteoporózy. Ide o ochorenie kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti. To následne vedie k oslabeniu pevnosti kosti a k ich zvýšenej lámavosti. „Väčšina našich pacientov má určité obmedzenia v pohyblivosti, preto zrekonštruované priestory budú prospešné nielen pre nich, ale aj pre zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú,“ dodal Filip.