Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Osem projektov podporili envirograntmi, z toho štyri v BBSK

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V Banskobystrickom kraji získavajú podporu Združenie Slatinka na zmapovanie údolia rieky Slatina a identifikovanie lokality, kde bude s dobrovoľníkmi realizovať opatrenia na podporu biodiverzity.

Zvolen 13. decembra (TASR) - Osem projektov bolo podporených envirograntmi v celkovej výške 50.000 eur, z toho štyri projekty v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Tretí ročník iniciatívy Nadácie VÚB podporil občianske združenia a ochranárske organizácie, ktoré majú dlhodobú víziu a plán chrániť prírodu, zvrátiť hrozbu klimatickej krízy a šíriť princípy udržateľného života.

Do grantovej výzvy sa podľa nadácie zapojilo 76 subjektov. Všetky boli zamerané na boj proti narastajúcej strate biodiverzity, harmonický vzťah prírody a cestovného ruchu či rozvoj sociálneho podnikania s prínosom aj pre planétu.

V Banskobystrickom kraji získavajú podporu Združenie Slatinka na zmapovanie údolia rieky Slatina a identifikovanie lokality, kde bude s dobrovoľníkmi realizovať opatrenia na podporu biodiverzity. Nezisková organizácia Stefani zo Žarnovice získala podporu na tvorbu dobrodružnej hry pre deti v areáli Pekného lesa. Rodičia a priatelia Základnej školy M. Hella v Štiavnických Baniach získajú podporu na projekt medzinárodného filmového KLÍMAedu festivalu a podporená bola tiež CEEV Živica v Zaježovej s projektom na vybudovanie ekochodníka vo vulkanickom pohorí Javorie.

Podporu získali aj štyri projekty v ostatných častiach Slovenska. Správa mestskej zelene v Košiciach získala peniaze na výsadbu nových stromov, kríkov v siedmich častiach Košíc. Združenie Horal River zo Žiliny na vyčistenie a obnovu ďalších prameňov v Malej Fatre a na vytvorenie turistického náučného chodníka Kuneradské studničky.

Združenie Castrum Thorna z Turňe nad Bodvou chce na hrade Turňa vytvoriť náhradné úkryty pre dážďovníky a netopiere a združenie Naše Zálesíčko zo Zálesia chce za získané peniaze prinavrátiť meandru Malého Dunaja pri Bratislave naturálny charakter.