Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Oslavy 65. výročia založenia Štátnej opery vyvrcholia koncertom

Budova Štátnej opery. Foto: TASR- Ján Krošlák

Štátna opera si významné jubileum pripomínala počas celej sezóny sériou podcastov, v ktorých dramaturgička Alžbeta Lukáčová predstavila dôležité osobnosti späté s jeho históriou.

Banská Bystrica 24. júna (TASR) - Oslavy 65. výročia založenia Štátnej opery v Banskej Bystrici vyvrcholia veľkolepým slávnostným koncertom 28. a 29. júna. Prinesie prierez hudobnými číslami operných a operetných titulov, ktoré boli v histórii tohto divadelného domu inscenované, a zároveň ukončí aktuálnu divadelnú sezónu. TASR o tom v pondelok informovala vedúca propagácie opery Katarína Vollmannová.

"Zaznejú aj árie, duetá, ansámblové a baletné scény najúspešnejších diel aktuálneho repertoáru i hudobné čísla, ktoré by ho mohli obohatiť v budúcnosti. Počas koncertu sa predstavia domáci sólistický operný súbor, baletný súbor, spevácky zbor a orchester. Vystúpia tiež hosťujúce sólistické kapacity, s ktorými Štátna opera dlhodobo spolupracuje," priblížila Vollmannová.

Diváci sa tak môžu tešiť na slovenskú opernú divu Jolanu Fogašovú, španielsku sopranistku Yolandu Auyanet a talianskeho tenoristu Alberta Profetu. Orchester budú viesť domáci dlhoroční dirigenti Igor Bulla, Ján Procházka a emeritný dirigent Marián Vach. Baletní sólisti predvedú viaceré tanečné čísla, medzi ktorými nebude chýbať napríklad dueto z divácky mimoriadne obľúbenej Anny Kareniny.

Štátna opera si významné jubileum pripomínala počas celej sezóny sériou podcastov, v ktorých dramaturgička Alžbeta Lukáčová predstavila dôležité osobnosti späté s jeho históriou.

"Divadlo nie je nevyhnutným produktom ľudskej potreby, nezabezpečuje každodenné prežitie a ani nás materiálne neobohacuje. Divadlo je dobrovoľné, nenanútené a buď je chcené, alebo nechcené. Predstavenie sa stáva, hoc len na chvíľu, esenciou vzájomnej spolupatričnosti divákov a tvorcov. Kým táto symbióza trvá, tak divadlo žije," zdôraznil pri príležitosti osláv generálny riaditeľ Štátnej opery Rudolf Hromada.