Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Oslavy 78.výročia SNP sa v Dargove uskutočnili pri obnovenom pamätníku

Na snímke Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku, ktorý sprístupnili po rekonštrukcii pri príležitosti osláv 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v obci Košický Klečenov, okres Košice-okolie v pondelok 29. augusta 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Súčasťou osláv bolo symbolické odovzdanie zrekonštruovaného pamätníka oslobodenia a víťazstva do užívania verejnosti. Práce kraj realizoval od augusta 2021 do júna 2022.

Dargov 29. augusta (TASR) - Oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v pondelok v obci Dargov v okrese Košice uskutočnili pri obnovenom pamätníku. Pietne miesto pripomínajúce boje za oslobodenie východného Slovenska v Dargovskom priesmyku získalo podľa hovorcu Košického samosprávneho kraja (KSK) rekonštrukciou späť svoj reprezentatívny vzhľad.

Pochod vďaky pri príležitosti výročia SNP zorganizoval kraj spolu so svojou kultúrnou organizáciou Centrum kultúry Košického kraja, okolitými obcami a Okresným úradom Košice-okolie. Na pietnom akte kladenia vencov pri pamätníku sa zúčastnili zástupcovia štátnej a verejnej správy, samospráv, občianskych združení, ako aj široká verejnosť.



"Dargovský priesmyk je tichým svedkom Slovenského národného povstania, ktoré sa tu odohralo pred 78 rokmi. Na Dargove sa stretávame v mieri, no o to dôležitejšie je každý rok sa zísť a pripomínať, že vojna nie je len história. To vidíme aj za našimi východnými hranicami. V každom boji si zaslúžia úctu odvážni a čestní hrdinovia," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Súčasťou osláv bolo symbolické odovzdanie zrekonštruovaného pamätníka oslobodenia a víťazstva do užívania verejnosti. Práce kraj realizoval od augusta 2021 do júna 2022. Celkové náklady predstavujú takmer 300.000 eur.

Na snímke ľudia sa účastnia na otvorení zrekonštruovaného Pamätníka dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku pri príležitosti osláv 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v obci Košický Klečenov, okres Košice-okolie v pondelok 29. augusta 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta


"Pripomína 22.000 padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944/1945. Rekonštrukciou sme zároveň zachránili aj vzácne umelecké dielo od košického akademického sochára Vojtecha Löfflera," doplnil Trnka.

V rámci osláv si organizátori pre návštevníkov pripravili bohatý program vrátane celodennej prezentácie Klubu vojenskej histórie Svoboda či expozície súčasnej modernej bojovej techniky v podaní 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov v interiéri Siene bojovej slávy.