Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Osobnosti a kolektívy Prešova si prevzali ocenenia mesta

Na snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cenu primátora za rok 2021 získali novinár a vysokoškolský pedagóg Michal Frank, majitelia predajne ovocia a zeleniny Mária a Jozef Jakabovci a kanonik Mons. Jozef Šechný.

Prešov 8. júna (TASR) - V historickej sále PKO v Prešove sa v stredu uskutočnilo slávnostné zasadnutie tamojšieho mestského zastupiteľstva, počas ktorého udelili verejné ocenenia mesta Prešov osobnostiam a spoločnostiam, ktoré dlhodobo významne reprezentujú a zviditeľňujú mesto Prešov.

"Všetci ocenení, každý vo svojej oblasti, v ktorej pracuje alebo podniká, naozaj významnou mierou prispieva k tomu, že Prešov je taký, aký je. Preto sme sa snažili oceniť naozaj ľudí z mnohých odvetví - od lekára, cez speváčku, novinára, dokonca bývalého ministra dopravy. Ocenila som ja osobne aj malý obchodík, ktorý počas pandémie, keď všetci krachovali, udržal obchod, bol zásobený. Keď prišli ľudia, ktorí nemali peniaze, povedali im, aby nechali, koľko majú a vzali si nákup," uviedla pre TASR primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Cenu mesta Prešov za rok 2021 získal anesteziológ, intenzivista, vysokoškolský pedagóg Jozef Firment, propagátorka destigmatizácie závislostných porúch a závislostí a zakladateľka neziskovej organizácie Trojlístok Gabriela Šostáková a slovenská speváčka, klaviristka, gitaristka, skladateľka a textárka, rodáčka z Prešova Katarína Knechtová

"Úprimne som sa veľmi potešila, pretože človek dostáva rôzne ocenenia v rámci hudby, ale toto beriem tak osobnejšie tým, že naozaj sú to ľudia z mesta, ktorí sa zhodli na tom, že si tú cenu zaslúžim. Takže, naozaj veľmi úprimne ďakujem, je to pre mňa veľká česť a navyše aj cena je naozaj fakt veľmi krásna," povedala Knechtová a dodala, že z Prešova sa nikdy neodsťahovala, lebo "človek je tam, kde je jeho srdce".

Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2021 mestskí poslanci udelili jednému z obchodných centier za jeho ekologické správanie sa na území mesta, významný vplyv na rozvoj a reprezentáciu mesta Prešov a vytváranie pozitívneho obrazu o podnikateľskom prostredí na území mesta.

Cenu primátora za rok 2021 získali novinár a vysokoškolský pedagóg Michal Frank, majitelia predajne ovocia a zeleniny Mária a Jozef Jakabovci a kanonik Mons. Jozef Šechný.

Čestné občianstvo mesta Prešov udelili bývalému ministrovi dopravy a výstavby Slovenskej republiky Árpádovi Érsekovi za jeho prínos a osobný vklad pri riešení dopravných problémov a rozvoj cestnej infraštruktúry na území krajského mesta Prešov.