Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Zemianskych Kostoľanoch je takmer 300 vojakov, začal im výcvik

Výcvik vojakov jednotky práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v unikátnom Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch v utorok 11. marca 2014, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Toxic Valley 2021 je podľa slov OS SR zamerané na precvičenie činnosti odberových tímov SICA a mobilných chemických, identifikačných laboratórií.

Bratislava 7. septembra (TASR) - V Zemianskych Kostoľanoch sa začína medzinárodné vojenské cvičenie Toxic Valley 2021, zúčastní sa na ňom takmer 300 vojakov. Trojtýždňové cvičenie odštartovalo úvodným nástupom cvičiacich sa v priestoroch Výcvikového testovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Po minuloročnej prestávke spôsobenej pandémiou, na zvládaní ktorej sa podieľali aj mnohí súčasní účastníci cvičenia, máme opäť možnosť preveriť naše spôsobilosti v reálnych podmienkach," uviedol na úvod riadiaci cvičenia Oliver Toderiška. Cvičenie je podľa slov OS SR zamerané na precvičenie činnosti odberových tímov SICA (teda Sampling and Identification of Chemical Agents) a mobilných chemických, identifikačných laboratórií.

Hovorca priblížil, že na cvičení sa zúčastní takmer 300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, Ministerstva vnútra SR a Ozbrojených síl Rakúska, Belgicka, Nemecka, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Slovenskej republiky, Slovinska a Spojených štátov amerických.

Výcvikové testovacie centrum v Zemianskych Kostoľanoch je podľa slov OS SR v podmienkach aliančných krajín výnimočné možnosťou výcviku špecialistov radiačnej chemickej a biologickej ochrany s použitím reálnych toxických chemických látok. Doplnil, že zároveň disponuje akreditáciou Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). "Práve takýto výcvik zvyšuje odbornú spôsobilosť vojenských a civilných špecialistov pri ich detekcii a následnom precvičení pripravenosti na reakciu pri ich nasadení," uzavrel.