Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Osvetlenie Chrenovského mosta je slávnostné, svieti iba výnimočne

Chrenovský most nad riekou Nitra Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa viceprimátora Štefana Štefeka nie je za vypínaním farebného osvetlenia snaha o šetrenie.

Nitra 19. októbra (TASR) – Slávnostné osvetlenie Chrenovského mosta nad riekou Nitra nesvieti stále. LED svietidlá, ktoré v rôznych intervaloch menia svoju farbu, svietili v čase jeho uvedenia do prevádzky v júni 2011. Potom sa už most rozsvecoval iba sporadicky.

Podľa mestského poslanca Antona Krettera sú z toho občania sklamaní. „Dali sme na osvetlenie tisíce eur a teraz most nesvieti. Ľudia sa ma pýtajú prečo,“ skonštatoval na rokovaní mestského zastupiteľstva.

Súhlasia s ním aj viacerí oslovení Nitrania. „Je to veľmi pekné, keď okrem pouličných lámp svieti aj to farebné osvetlenie a večer most mení farby. Škoda, že nie je zapnuté stále,“ uviedla staršia pani prechádzajúca po moste z centra mesta na sídlisko Chrenová. „Farebne osvetlený most mohol byť ďalšou dominantou mesta, škoda, že nefunguje stále. Zrejme musí mesto šetriť, preto nesvieti,“ skonštatoval mladý muž. Niektorí z oslovených ľudí o osvetlení mosta ani nevedeli, väčšina by však chcela, aby svietil častejšie.

Podľa viceprimátora Štefana Štefeka nie je za vypínaním farebného osvetlenia snaha o šetrenie. „Slávnostné osvetlenie mosta sa spúšťa do prevádzky pri slávnostiach, ktoré sú v našom meste. Minulý aj tento rok most svietil počas vianočných sviatkov, počas Dní Nitranov a pri iných slávnostných príležitostiach. Preto sa to osvetlenie volá slávnostné, aby svietilo pri určitých príležitostiach,“ vysvetlil.

Ako dodal, Chrenovský most môže svietiť počas celého roka, stačí, ak to odsúhlasia mestskí poslanci. "Pokiaľ bude zhoda, že to má svietiť každý deň, tak nech sa páči. Zapnime to. Veď pri tých LED lampách, tam nie je žiadna veľká spotreba. Ale keď hovoríme o slávnostnom osvetlení, tak to predsa nemôže svietiť stále, to má predsa svoju logiku,“ dodal Štefek.