Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Otužilci sa prišli namočiť na sv. Štefana do Váhu v Piešťanoch

V stredu 26. decembra 2012 sa do vodnej nádrže v obci Motyčky neďaleko Banskej Bystrice prišlo okúpať niekoľko desiatok otužilcov počas Ľadových hier. Trinásty ročník štefanského otužileckého podujatia tradične zorganizovali nadšenci z občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede. Foto: TASR/Dušan Hein

Najstaršou účastníčkou dnešného podujatia bola 68-ročná Bratislavčanka Agnesa Rejtová, ktorá čaru otužovania podľahla pred viac ako trinástimi rokmi. Najmladším bol 18-ročný Piešťanec Juraj Pospíšil.

Piešťany 26. decembra (TASR) – Šesťdesiattri plavcov v chladných vodách Váhu a niekoľko desiatok prizerajúcich sa divákov na brehu – to bol obraz dnešného, už 21. plávania otužilcov v Piešťanoch. Tradične si vybrali miesto medzi Kolonádovým a Krajinským mostom, aby sa pokúsili preplávať tristometrovú trasu krížom cez rieku. Teplota vody sa pohybovala okolo 1 stupňa C a vzduchu okolo 4 stupňov C.

Otužilecké plávanie sa koná v kúpeľnom meste už niekoľko rokov na sviatok sv. Štefana a teší sa záujmu účastníkov i divákov. Pôvodne malo termín na Silvestra. Aby dnes ani jedna skupina nemusela bojovať so zimou, organizátori zabezpečili plavcom zázemie a prizerajúcim možnosť zakúpenia teplých nápojov. "Teší nás, že v tomto roku prišlo viac nováčikov," povedal pre TASR predseda Klubu otužilcov v Piešťanoch Martin Valo. Začínajúcich ľadových medveďov však organizátori z bezpečnostných dôvodov nemôžu pustiť do vody na viac ako minútu a iba kúsok od brehu. Medzi novými záujemcami sa podľa Vala často objavujú najmä bývalí plavci a športovci.



Najstaršou účastníčkou dnešného podujatia bola 68-ročná Bratislavčanka Agnesa Rejtová, ktorá čaru otužovania podľahla pred viac ako trinástimi rokmi. Najmladším bol 18-ročný Piešťanec Juraj Pospíšil. Do Piešťan merali cestu okrem domácich aj odvážlivci z Nového Mesta nad Váhom, Nitry, Bánoviec nad Bebravou a Žiliny. Na prvom ročníku, ktorý zorganizoval známy piešťanský otužilec, dnes 88-ročný Karol Kevan, bolo sedem otužilcov, boom zažívalo podujatie v polovici 90. rokov.