Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Otváracím koncertom začne stredoeurópska hudobná akadémia eduMEMA

eduMEMA je medzinárodný projekt, ktorého hlavným podujatím sú majstrovské kurzy pre hudobníkov v Poprade a v Košiciach oddnes až do 8. mája.

Poprad 2. mája (TASR) – Projekt stredoeurópskej hudobnej akadémie eduMEMA 2012 otvorí dnes o 18.30 h. slávnostný koncert v Tatranskej galérii v Poprade.

Po skončení úvodných príhovorov bude od 19.05 koncert v priamom prenose vysielaný Rádiom Devín. TASR informovala Andrea Serečinová z organizačného výboru podujatia.

"Dramaturgia eduMEMA ponúkne už na svojom prvom koncerte objavný program v podaní špičkových medzinárodných interpretov na tému dialógu starých a moderných nástrojov," vysvetľuje Serečinová. Ústredným dielom koncertu bude Sonáta č. 1 g mol pre sólové husle BWV 2001, jedno z kľúčových opusov Johanna Sebastiana Bacha, ktorú postupne predvedú dvaja významní umelci, a to rakúska huslistka Ulli Engel, hrajúca na barokových husliach a rusko-americký husľový virtuóz Dmitri Berlinsky na modernom nástroji. Štyri časti Bachovej sonáty doplnia diela ďalších barokových autorov, konkrétne Georga Friedricha Händla, Antonia Vivaldiho a Johanna Friedricha Fascha.

"Slovenským vstupom do dramaturgie bude unikátny projekt huslistu Miloša Valenta Telemann a tance z územia Slovenska, v ktorom je hudba Georga Philippa Telemanna prelínaná s ľudovými melódiami, zaznamenanými v rukopisných zbierkach z 18. storočia z nášho územia," doplnila Serečinová.

Ďalšími koncertmi eduMEMA budú klavírne recitály Alexeia Lubimova a Alexeia Zueva 3. mája o 19.00 h. v Dome kultúry v Poprade, 4. mája o 19.30 h. v Dome umenia v Košiciach a 9. mája o 19.00 h v bratislavskej Redute. "Pripravená je aj koncertná prezentácia kópií dobových nástrojov Paula McNultyho v podaní Viviany Sofronitskej a to vo štvrtok 3. mája o 14.00 h. v popradskom Dome kultúry. Pre verejnosť je pripravený aj komorný koncert študentov eduMEMA, a to v sobotu 5. mája o 18. hodine, opäť v Dome kultúry Poprad," zdôraznila Serečinová. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť aj na záverečný festivalový koncert eduMEMA, ktorý sa v Poprade uskutoční v nedeľu 6. mája o 18. hodine v Dome kultúry a o deň neskôr 7. mája o 19. hodine v košickom Dome umenia.

eduMEMA je medzinárodný projekt, ktorého hlavným podujatím sú majstrovské kurzy pre hudobníkov v Poprade a v Košiciach oddnes až do 8. mája. Ďalšími akciami sú koncerty, výstavy, prednášky, workshopy, happeningy, vzdelávacie aktivity, ako aj sprievodné podujatia z oblasti fotografie a tanca. Hlavnou témou aktuálneho ročníka je uplatnenie princípov historicky poučenej interpretácie pri hre na moderných nástrojoch, s dôrazom na hudbu 18. storočia. Na eduMEMA vyučuje 14 lektorov, predovšetkým z Konservatorium Wien University. "Umeleckým poradcom projektu je jedna z najvýznamnejších osobností sveta starej hudby, svetoznámy fagotista a dirigent prof. Milan Turković," upozornila Serečinová. Na majstrovské kurzy bolo prihlásených viac ako 200 záujemcov.