Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Otvorenie Lesníckych dní sa tento rok presúva zo Zvolena do Bratislavy

Lesnícke dni, foto z archívu. Foto: TASR - Branislav Račko

Program spestrí sprevádzanie lesníkov po dendrologickom náučnom chodníku, vystúpenie sokoliarov, kynológov, bábkového divadielka či Detského folklórneho súboru Kobylka z Bratislavy.

Zvolen/Bratislava 19. apríla (TASR) – Lesnícke dni, ktoré vzdávajú hold lesu a ľuďom, ktorí sa oň starajú, menia tento rok svoje miesto. Namiesto Zvolena sa uskutočnia v areáli Partizánskej lúky v Bratislave. Slávnostné otvorenie 16. ročníka bude 22. apríla.

„Za zmenou miesta slávnostného otvorenia je priblíženie sa obyvateľom hlavného mesta, ktorí les prvotne vnímajú ako miesto na potrebný oddych, obnovu síl po celodennom strese z práce a ruchu mesta,“ uviedol Peter Balogh, generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Program Lesníckych dní bude počas dvoch dní (22. - 23. 4.) zameraný na predstavenie lesov a dreva ako základného produktu lesného hospodárstva. „Odbornú verejnosť určite zaujme poznatok o tom, že drevo sa dá skúmať prostredníctvom CT skenera, ktorého infraštruktúra sa buduje v Národnom lesníckom centre a je ojedinelý na Slovensku,“ uvádza NLC.

Lesní pedagógovia zabezpečia aktivity lesnej pedagogiky zamerané na hru s drevom, tvorivú i technickú činnosť v zmysle motta Dajme drevu druhú šancu! V rámci programu lesníci predstavia aj aplikáciu Databáza verejných výsadieb stromov, ktorá bude spojená so samotnou výsadbou stromov.

Program spestrí sprevádzanie lesníkov po dendrologickom náučnom chodníku, vystúpenie sokoliarov, kynológov, bábkového divadielka či Detského folklórneho súboru Kobylka z Bratislavy a hudobnej skupiny Funny Fellows. Rádioví poslucháči a užívatelia sociálnych sietí sa môžu zapojiť do súťaže Lesníckych dní.

Ďalšie podujatia pod hlavičkou Lesníckych dní budú pokračovať naprieč Slovenskom a ich ukončenie 1. mája bude zároveň otvorením sezóny v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu.

Lesnícke dni 2022 sa konajú pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.