Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

IPčko otvorilo Flek klub pre mladých, čo uprednostňujú on-line svet

Na snímke priestory Flek klubu počas slávnostného otvorenia psychologickej pomoci pre mladých - Flek klub v Trnave vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ponúkame bezpečné miesto s atraktívnymi voľnočasovými aktivitami pre kategóriu od 12 do 30 rokov, zámerne využívame pozitíva technológií a on-line sveta, uviedol Marek Madro.

Trnava 14. júla (TASR) – Flek klub, inovatívny koncept prepájajúci moderné technológie a najnovšie poznatky psychológie, otvorilo v Trnave na Jeruzalemskej 38 občianske združenie (OZ) IPčko. Od apríla tohto roka tam už prevádzkuje svoje centrum Káčko, ktoré poskytuje cez svojich psychológov anonymnú a bezplatnú pomoc mladým ľuďom v akútnych krízových situáciách. Informoval o tom riaditeľ občianskeho združenia Marek Madro.

Snahou Flek klubu je priblížiť sa mladým on-line hráčom, streamerom a všetkým, ktorí uprednostňujú on-line svet. "Ponúkame bezpečné miesto s atraktívnymi voľnočasovými aktivitami pre kategóriu od 12 do 30 rokov, zámerne využívame pozitíva technológií a on-line sveta," uviedol Madro. Chcú, aby mladí vnímali Flek ako priestor, kam sa možno nielen prísť 'zašiť', ale aj vytvárať komunitu, rozvíjať sa, získavať nové zručnosti či vedomosti. V klube nájdu virtuálnu realitu s psychologickými softvérmi i rôzne druhy terapeutických pomôcok. K dispozícii sú však aj spoločenské hry, rôzne knihy a audioknihy.



OZ chce postupne pokryť všetky krajské mestá sieťou nielen svojich centier, ale aj takýchto klubov. "V Trnave je v poradí druhý po Bratislave, kde dostal pomenovanie Machovisko. Na rade sú Košice," uviedol Madro.

Flek už v deň otvorenia ponúka podvečernú diskusiu YouTube a hry i koncert Medial Banana. V piatok (15. 7.) sú na rade spoločenské hry, potom turnaj v kalcete, koncert skupiny Para (20. 7.), 'extrémne dobré' palacinky, kurz základov sebaobrany, workshop o kódovaní hier a ďalšie. Otvorený bude štyrikrát v týždni v podvečer. Informácie sú na webe flekklub.sk. Vznik klubu podporili z ministerstva školstva, mesta Trnavy i z nadácií.



Štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová na otvorení uviedla, že aj táto spolupráca rezortu s IPčkom priniesla unikátny projekt, "veľmi reflektujúci potreby mladých ľudí". Ocenila prácu tímu, ktorá je za prípravou Fleku. Rezort podľa jej slov hľadá cestu, ako systémovom vytvoriť takéto miesta po celom Slovensku.

"Flek klub považujem za extrémne dobrý nápad, ktorý ponúka mladým presne to, čo potrebujú, a v ideálnej kombinácii hier, technológií a anonymnej pomoci psychológov a psychologičiek z IPčka," povedal na otvorení influencer Matej "Selassie" Slažanský, ktorý s IPčkom spolupracuje.